Domaći voćni sorbet savršen je ljetni desert.
Sorbet se radi od voća, voćnog soka i šećera. Već 3000 prije Krista azijske kulture zaslađivale su drobljeni led i raznim aromama, a stari miješali su led i sok od raznog voća.
Najbolje kod ove jednostavne kombinacije jest što možete koristiti bilo koje voće ili bilo koju kombinaciju voća. Probajte sorbet od jagode i maline, manga, breskve ili od šumskog voća. Sok od limuna možete zamijeniti sokom od limete koji će se sjajno slagati s malinama i mangom ili sokom od naranče koji će dobro pasati s malinama. Probajte maline začiniti s malo mente ili u trešnje dodati čilija.
Recept je uvijek isti, odnosno na 4 šalice pirea od voća uvijek dolazi 1 šalica šećera. Imate li svježe voće, najprije ga zamrznite. Voće s košticama, poput breskve ili marelice, prvo očistite od koštica pa onda zamrznite.
Prije posluživanja prelijte sorbet s malo votke ili pjenušca. Možete malo alkohola, votle ili nekog likera, dodati i u smjesu prije nego je zamrznete – alkohol će spriječiti da se sorbet sasvim stegne pa ćete ga lakše oblikovati u kuglice.
Sastojci za domaći sorbet:
- 900 g malina (4 šalice pirea)
- 1 šalica šećera
- 3/4 šalice vode
- 1 žlica soka od limuna
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 žlica votke ili likera po želji
Priprema domaćeg sorbeta:
- U malom loncu na srednje jakoj vatri kuhajte šećer i vodu. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi.
- U multipraktiku izmiješajte smrznuto voće i sirup. Miksajte dok ne postane glatko.Dodajte limunov sok i sol i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
- Ulijte u posudu prikladnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 4 sata.
- Poslušite u čaši ili zdjelici. Neposredno prije jela prelijte votkom, likerom ili pjenušcem.
Nije ni čudo što ima „krunu“ na glavi: Slavna povijest voća koje je nekad koštalo i po 70 tisuća kuna +0