• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nova gostionica u centru Zagreba gdje možete pojesti pohanog piceka, tafelšpic i abšmalcane mahune

U Ulici Pod zidom svoja je vrata otvorila nova zagrebačka gostionica Ficlek, u kojoj se poslužuju nostalgični gableci u interijeru koji odiše duhom starog Zagreba...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 3.03.2020 14:17 komentari
viber Created with Sketch.
Gostionica Ficlek - 8
Gostionica Ficlek - 8 (Foto:PR)

Galerija Gostionica Ficlek - 1 7 Gostionica Ficlek - 3 7 Gostionica Ficlek - 2 7 Gostionica Ficlek - 4 7

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

"Htjeli smo zagrebačkoj publici, ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bismo oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom", kaže Borna Janeš, vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar, koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane, te Vlatka Leskovar Zidar, koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice. 

U interijeru Ficleka naglasak je stavljen na dugački šank za večernja druženja izrađen od originalnih opeka kaljeve peći. Ne tako davno, prije ere centralnog grijanja, svaki je zagrebački dom imao po nekoliko kalijevih peći. U stražnjem dijelu prostora neformalna blagovaonica povezana je s otvorenom kuhinjom, što potiče vrlo opuštenu atmosferu i slobodnu komunikaciju između gosta i osoblja.

Ondje možete prepoznati i motive starih zagrebačkih gostionica kao što su velika polukružna ogledala, karakteristična drvena obloga i nezaobilazni bijeli mramor, a retro predmeti stižu iz vintage trgovina ili domova obitelji i prijatelja Ficleka.  

"Ponuda hrane temelji se na lokalnim sastojcima. Uspostavili smo suradnju s malim proizvođačima iz okolice Zagreba koji nam isporučuju suhomesnate proizvode, meso, kobasice, sireve, bučino ulje, jabučni ocat i ostale visoko kvalitetne namirnice. Sir, vrhnje i kukuruzni kruh kupujemo od tete Ljerke na Dolcu, a žemljice nam radi najstarija zagrebačka pekara Trajković. Bitno nam je da smo upoznati s porijeklom svake namirnice koju koristimo", objašnjava Ivan Zidar.

Dio je kuharskog tima i poznati hrvatski Chef Kristijan Misirača, koji dodaje: "Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami, već od ranog jutra možete vidjeti u izlogu gostionice našu šeficu kuhinje Barbaru Šuk ili od milja tetu Baricu kako mijesi i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle koje punimo sirom od kumica s Dolca. Krpice sa zeljem također radimo sami." Teta Barica svoj je zanat godinama tesala u kultnom zagorskom restoranu Ribič, a specijalnost su joj zagrebački odrezak i domaći štrukli.

Uz tetu Baricu, u kuhinji radi još pet vrlo talentiranih mladih kuhara koji svojim znanjima i tehnikama kuhanja oplemenjuju stare zagrebačke recepture. Na stalnom jelovniku gostionice Ficlek bit će omiljena jela svih Zagrepčana kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširanci, tafelšpic, štrukli, granadirmarš te razni prilozi i umaci poput pire-krumpira, mlinaca, rizi-bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Filipec.

Gostionica Ficlek - 4 Gostionica Ficlek - 4 (Foto: PR)

Svaki dan u ponudi će biti i jedno dnevno jelo te jedno dnevno varivo. Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku će biti kaiseršmarn s domaćom marmeladom ili linoladom, domaći štrukli te makovnjača i orehnjača pripremljena po recepturi Ivanove punice.

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s Ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice sa domaćim proizvodima, žemljice s raznim kreativnim punjenjima, paštete i marinade idealne za druženje u dobroj atmosferi gostionice Ficlek dok ispijate kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember. Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer.

Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina u drvenim bačvama odležanu rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG-om Franceković iz okolice Samobora.

Vinska karta Ficleka neobično je zanimljiva i kreativna. "Vina na našoj vinskoj karti iskrena su i mikrolokalna. Mikrolokalna zato što većina vina s naše karte dolazi s Plešivice, iz Zagorja, Međimurja i Moslavine, a iskrena jer govore o zemlji na kojoj su nastala, prirodna su i izražavaju karakter svoje sorte", objašnjava Borna Janeš, koji je vinsku kartu razvio u suradnji s Hrvojem Petrićem.

Na stalaži Ficleka izložene su stare boce Jamničke kiselice te razne rakije i likeri, a zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Gostionica Ficlek - 1 Gostionica Ficlek - 1 (Foto: PR)

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i ekosokove u gaziranim i negaziranim verzijama iz vlastitog sustava za miješanje i karbonizaciju koji su razvili s Vedranom Gulinom te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

"Ficlek je vrlo neformalna i opuštena gostionica. Želimo da se kod nas veselo i ugodno osjećate i da iz Ficleka izađete bolje raspoloženi. Želimo da Ficlek postane mjesto na koje će ljudi dolaziti zbog fine hrane, vina i zbog dobre vibre. Želimo da takav Ficlek živi dugo i da se nasljeđe prenosi na nove generacije. Ficlek nije trendovski restoran, Ficlek je ovdje da ostane, za vas...", zaključuje dobro raspoloženi tim Ficleka.

  • #gdje sjesti
  • #ficlek
  • #borna janeš
  • #Ivan Zidar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Memento park
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Vinkeveense Plassen
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Probijanje granica
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Jednostavno
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Kako koristiti svileni tofu
3 eura za 300 grama
Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču
Pokrovitelj Diners
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
Nakon optužbi za silovanje skandalozno reagirali iz Omnia Deo
reakcija
Nakon optužbi za silovanje skandalozno reagirali iz Omnia Deo
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Tko je Marko Kovač, sin Anice i Roberta Kovača?
sportski nasljednik
Znate li tko je ovo? Visok je 208 cm i sin je jednog od naših najpoznatijih parova
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Odrađeno službeno vaganje: Delija u meč karijere ulazi 11 kilograma lakši od svog suparnika
Sretno, Ante!
Odrađeno službeno vaganje: Delija u meč karijere ulazi 11 kilograma lakši od svog suparnika
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
Skrivena sudbina: Odveli su ga s nastave – što se događa?
SKRIVENA SUDBINA
Odveli su ga s nastave – što se događa?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Slavni dvojnici koje povezuje nevjerojatna sličnost
Nevjerojatna sličnost!
Kako je moguće da ovih 12 parova slavnih osoba nisu u rodu?!
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bold.Burger Hrana i piće
    Bold.Burger

    Odvažan potez: Novi kiosk u centru Zagreba na kojem ćete naći izvrsne smash burgere, ali i "sendvič iz vojne kantine"

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close