"Htjeli smo zagrebačkoj publici, ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bismo oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom", kaže Borna Janeš, vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar, koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane, te Vlatka Leskovar Zidar, koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice. 

U interijeru Ficleka naglasak je stavljen na dugački šank za večernja druženja izrađen od originalnih opeka kaljeve peći. Ne tako davno, prije ere centralnog grijanja, svaki je zagrebački dom imao po nekoliko kalijevih peći. U stražnjem dijelu prostora neformalna blagovaonica povezana je s otvorenom kuhinjom, što potiče vrlo opuštenu atmosferu i slobodnu komunikaciju između gosta i osoblja.

Ondje možete prepoznati i motive starih zagrebačkih gostionica kao što su velika polukružna ogledala, karakteristična drvena obloga i nezaobilazni bijeli mramor, a retro predmeti stižu iz vintage trgovina ili domova obitelji i prijatelja Ficleka.  

"Ponuda hrane temelji se na lokalnim sastojcima. Uspostavili smo suradnju s malim proizvođačima iz okolice Zagreba koji nam isporučuju suhomesnate proizvode, meso, kobasice, sireve, bučino ulje, jabučni ocat i ostale visoko kvalitetne namirnice. Sir, vrhnje i kukuruzni kruh kupujemo od tete Ljerke na Dolcu, a žemljice nam radi najstarija zagrebačka pekara Trajković. Bitno nam je da smo upoznati s porijeklom svake namirnice koju koristimo", objašnjava Ivan Zidar.

Dio je kuharskog tima i poznati hrvatski Chef Kristijan Misirača, koji dodaje: "Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami, već od ranog jutra možete vidjeti u izlogu gostionice našu šeficu kuhinje Barbaru Šuk ili od milja tetu Baricu kako mijesi i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle koje punimo sirom od kumica s Dolca. Krpice sa zeljem također radimo sami." Teta Barica svoj je zanat godinama tesala u kultnom zagorskom restoranu Ribič, a specijalnost su joj zagrebački odrezak i domaći štrukli.

Uz tetu Baricu, u kuhinji radi još pet vrlo talentiranih mladih kuhara koji svojim znanjima i tehnikama kuhanja oplemenjuju stare zagrebačke recepture. Na stalnom jelovniku gostionice Ficlek bit će omiljena jela svih Zagrepčana kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširanci, tafelšpic, štrukli, granadirmarš te razni prilozi i umaci poput pire-krumpira, mlinaca, rizi-bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Filipec.

Gostionica Ficlek - 4 Gostionica Ficlek - 4 (Foto: PR)

Svaki dan u ponudi će biti i jedno dnevno jelo te jedno dnevno varivo. Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku će biti kaiseršmarn s domaćom marmeladom ili linoladom, domaći štrukli te makovnjača i orehnjača pripremljena po recepturi Ivanove punice.

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s Ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice sa domaćim proizvodima, žemljice s raznim kreativnim punjenjima, paštete i marinade idealne za druženje u dobroj atmosferi gostionice Ficlek dok ispijate kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember. Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer.

Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina u drvenim bačvama odležanu rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG-om Franceković iz okolice Samobora.

Vinska karta Ficleka neobično je zanimljiva i kreativna. "Vina na našoj vinskoj karti iskrena su i mikrolokalna. Mikrolokalna zato što većina vina s naše karte dolazi s Plešivice, iz Zagorja, Međimurja i Moslavine, a iskrena jer govore o zemlji na kojoj su nastala, prirodna su i izražavaju karakter svoje sorte", objašnjava Borna Janeš, koji je vinsku kartu razvio u suradnji s Hrvojem Petrićem.

Na stalaži Ficleka izložene su stare boce Jamničke kiselice te razne rakije i likeri, a zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Gostionica Ficlek - 1 Gostionica Ficlek - 1 (Foto: PR)

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i ekosokove u gaziranim i negaziranim verzijama iz vlastitog sustava za miješanje i karbonizaciju koji su razvili s Vedranom Gulinom te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

"Ficlek je vrlo neformalna i opuštena gostionica. Želimo da se kod nas veselo i ugodno osjećate i da iz Ficleka izađete bolje raspoloženi. Želimo da Ficlek postane mjesto na koje će ljudi dolaziti zbog fine hrane, vina i zbog dobre vibre. Želimo da takav Ficlek živi dugo i da se nasljeđe prenosi na nove generacije. Ficlek nije trendovski restoran, Ficlek je ovdje da ostane, za vas...", zaključuje dobro raspoloženi tim Ficleka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju