Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, uključujući funkciju srca, živčanog sustava i probavnog sustava. Održavanjem općeg zdravlja i čuvanjem imuniteta tijelo ima veće šanse da se odupre raznim infekcijama koje se u zimskim mjesecima nalaze svuda oko nas. 

U zimskim mjesecima tijelo troši više energije kako bi održalo optimalnu temperaturu u hladnijim uvjetima. Vitamini kompleksa B, poput vitamina B6, B12 i folata, igraju ključnu ulogu u proizvodnji energije i podržavanju metaboličkih procesa. Uz vitamin C, koji s razlogom slovi kao štit koji čuva naše tijelo, povrće i voće obiluju i raznim drugim nutrijentima koji će nam u ovim hladnim danima pred nama biti od velike koristi.

Kelj

Imate li visoki krvni tlak, inspiraciju za kuhanje pronađite u kelju. Kalij može pomoći u smanjenju krvnog tlaka uklanjanjem viška natrija iz organizma - a kelj njime obiluje. Baš kao i drugim mineralima, antioksidansima i vitaminima.

Smoothie od lisnatog kelja Smoothie od lisnatog kelja (Foto: Getty Images)

Kelj je pri samom vrhu najzdravijih zimskih namirnica i osobito nam je koristan jer ima protuupalna svojstva. Zamijenite ga špinatom u juhama i varivima, iskoristite za pripremu zdravih napitaka, napravite čips od kelja ili ga poslužite u salatama.

Đumbir

Iako je egzotičan, svježi đumbir dostupan je na svakom koraku. Đumbir smanjuje upale u tijelu, poboljšava cirkulaciju i odličan je za probavu, a osim toga jača imunitet. Dostupan je tijekom cijele godine, ali najsvježije korijenje bere se zimi. Koristiti ga možete umjesto češnjaka, pripremiti čaj od njega ili ga dodati u azijska jela.

Đumbir Đumbir (Foto: Shutterstock)

Agrumi

Agrumi su puni vitamina C, što ih čini idealnim namirnicama u zimskim mjesecima kada nastupa sezona prehlade i gripe. Naranče, limuni i grejp bogati su mineralima i fitokemikalijama, koje smanjuju rizik od raka. Pripremite slasne voćne salate ili iscijedite citruse i pijuckajte sokove, dodajte ih čajevima ili grickajte u međuobrocima. 

Batat

Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krumpir zadovoljava čak 33 posto dnevnih potreba za tim vitaminom. Obiluje vitaminom A, koji je neophodan za jačanje imuniteta i obranu od bolesti, ali i ključan za zaštitu očiju i zdravlje kože. Slatki krumpir je i dobar izbor mangana koji jača kostiju, ali i štiti stanice od štete koju izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1, koji osigurava zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Batat - 3 Batat - 3 (Foto: Stockfood)

Jabuke

Jabuke su čuvarice imuniteta zahvaljujući vitaminu C, a zahvaljujući pektinu pomažu i u smanjivanju lošeg kolesterola. Blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sustav. Neka su istraživanja pokazala da jabuka sadrži tvari koje zaštitno djeluju i na jetru pa se osobito preporučuju u blagdansko vrijeme.

Poriluk

Patite li od neraspoloženosti ili anksioznosti zimi ili ste pod stresom, uključite poriluk u prehranu jer obiluje magnezijem, mineralom koji čeliči živce i poboljšava raspoloženje. Osim toga, sumporne tvari iz poriluka djeluju blagotvorno na probavu, bubrege, jetru, dišne organ i krvne žile.

Iako bismo trebali jesti raznoliko tijekom cijele godine, naše je tijelo posebno oslabljeno zimi pa trebamo biti blagi prema njemu. Pobrinite se da tijekom dana pojedete barem po jednu jabuku i naranču, a ručak i večera slobodno neka obiluju ukusnim povrćem koje možete ispeći u pećnici ili ga jednostavno skuhati. Sve namirnice potrebne za raznoliki zimski jelovnik koji će čuvati vaš imunitet potražiti možete u obližnjem Lidlu. Među uvijek svježim voćem i povrćem iz Lidla nalazi se bogata riznica nutrijenata koje vaše tijelo treba. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju