Pite koje nemaju donju koru, već im je nadjev samo odozgo prekriven tijestom, na engleskom se nazivaju cobbler ili popločana pita, a jedno je od objašnjenja jer, kad im se nakon pečenja ta gornja kora napuhne i raspuca, nastane uzorak koji podsjeća na ulice popločane kamenom.

Cobbler je nastao u postkolonijalnoj Americi, a prije ove desertne verzije bio je ime slanom jelu s mesom i povrćem. Najčešće se radi s breskvama, borovnicama, jabukama, jagodama i trešnjama, možete koristiti i svježe i smrznuto voće, a obično se poslužuje s kuglicom sladoleda od vanilije.

Nas je osvojila ta dekadentna kombinacija vrućeg i hladnog, kao i neodoljiv miris borovnica koji osvaja čitavu kuću.
Za pripremu vam neće trebati ni 15 minuta, a dobra je vijest da se ova pita jede vruća, pa nema čekanja da se ohladi.

Tijesto je najjednostavnije na svijetu, vrlo je slično tijestu za palačinke, pa s njim i ne morate raditi ništa drugo nego ga umutiti i izliti po borovnicama. Sve drugo magično se dogodi samo od sebe.

Sastojci za cobbler s borovnicama:

Za nadjev:

  • 750 g borovnica (svježih ili smrznutih)
  • 100 g granuliranog šećera
  • 1 čajna žličica sitno naribane limunove korice
  • 85 g maslaca.

Za tijesto:

  • 120 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 180 ml mlijeka
  • prstohvat cimeta.

Za posluživanje:

  • sladoled od vanilije.

Priprema cobblera s borovnicama:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Narežite maslac na komadiće i stavite ga u posudu za pečenje (23 x 33 cm). Stavite u pećnicu da se maslac otopi. Kad se otopi, izvadite posudu iz pećnice.
  3. U zdjeli dobro promiješajte borovnice, šećer i limunovu koricu.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za tijesto: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Umiješajte mlijeko i miješajte tek toliko da dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
  5. Borovnice stavite u posudu za pečenje i dobro ih prelijte otopljenim maslacem. Izlijte tijesto po borovnicama i pospite s malo cimeta.
  6. Pecite oko 35 do 40 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
  7. Poslužite odmah, uz kuglicu sladoleda od vanilije.

  Došli smo, probali i oduševili se: Najzabavniji, a možda i najukusniji sladoled koji možete pojesti u Zagrebu Boogie Lab - 1 Boogie Lab - 2 Boogie Lab - 3 +0 Boogie Lab - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju