Pite koje nemaju donju koru, već im je nadjev samo odozgo prekriven tijestom, na engleskom se nazivaju cobbler ili popločana pita, a jedno je od objašnjenja jer, kad im se nakon pečenja ta gornja kora napuhne i raspuca, nastane uzorak koji podsjeća na ulice popločane kamenom.
Cobbler je nastao u postkolonijalnoj Americi, a prije ove desertne verzije bio je ime slanom jelu s mesom i povrćem. Najčešće se radi s breskvama, borovnicama, jabukama, jagodama i trešnjama, možete koristiti i svježe i smrznuto voće, a obično se poslužuje s kuglicom sladoleda od vanilije.
Nas je osvojila ta dekadentna kombinacija vrućeg i hladnog, kao i neodoljiv miris borovnica koji osvaja čitavu kuću.
Za pripremu vam neće trebati ni 15 minuta, a dobra je vijest da se ova pita jede vruća, pa nema čekanja da se ohladi.
Tijesto je najjednostavnije na svijetu, vrlo je slično tijestu za palačinke, pa s njim i ne morate raditi ništa drugo nego ga umutiti i izliti po borovnicama. Sve drugo magično se dogodi samo od sebe.
Sastojci za cobbler s borovnicama:
Za nadjev:
- 750 g borovnica (svježih ili smrznutih)
- 100 g granuliranog šećera
- 1 čajna žličica sitno naribane limunove korice
- 85 g maslaca.
Za tijesto:
- 120 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 180 ml mlijeka
- prstohvat cimeta.
Za posluživanje:
- sladoled od vanilije.
Priprema cobblera s borovnicama:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Narežite maslac na komadiće i stavite ga u posudu za pečenje (23 x 33 cm). Stavite u pećnicu da se maslac otopi. Kad se otopi, izvadite posudu iz pećnice.
- U zdjeli dobro promiješajte borovnice, šećer i limunovu koricu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za tijesto: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Umiješajte mlijeko i miješajte tek toliko da dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
- Borovnice stavite u posudu za pečenje i dobro ih prelijte otopljenim maslacem. Izlijte tijesto po borovnicama i pospite s malo cimeta.
- Pecite oko 35 do 40 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
- Poslužite odmah, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Došli smo, probali i oduševili se: Najzabavniji, a možda i najukusniji sladoled koji možete pojesti u Zagrebu +0