Ćeten-halva, ćetenija ili pismanije (pişmaniye) ljubiteljima bosanske i turske kuhinje dobro su poznati nazivi za desert koji se opisuje kao slatka vuna, vata ili prozračna pjena od šećernih niti koja se topi u ustima. I strancima je sve bliži taj posebni slatkiš, neki kažu i nasljednik Dubai čokolade, poznat i kao anđeoska kosa. U Bosni se posebna priča veže za običaj pripreme te poslastice koju nitko ne može napraviti sam. Naime, za ćeteniju je potrebno više pari marljivih ruku.
Najprije se brašno peče dok ne potamni, a za to vrijeme se šećer se zagrije na štednjaku uz malo vode i limuna kako bi se dobio karamel. Karamel se oprezno ulije u namašćeni kalup za pečenje. Kad se ohladi dovoljno da se može primiti u ruke, mijesi se u "kobasicu" pa u oblik kruga. Stavlja se u brašno i presavija u osmice, sve dok ne pobijeli i ne pojave se šećerne niti. Cijeli proces traje oko dva sata. U Turskoj verziji dodaje se i pistacija, a baš kao i u Bosni, poslužuje se uz kavu.
"Ćetenija se tradicionalno priprema zimi, a dok bi se vani hladila, djevojke bi je čuvale kako ih mladići ne bi odnijeli. Služila je i kao „test“ za parove. Ako bi vijenac od šećera i brašna ostao čitav nakon što bi se prebacio preko njihovih glava – smiješila im se sretna sudbina“, ispričala nam je prije koju godinu Tahira Mehanović jedna je od čuvarica tradicije koju s još nekoliko žena želi spasiti od zaborava. Recept prenose s generacije na generaciju kroz zabavu i druženje. Dok bi marljive ruke oblikovale taj čupavi desert, pjevalo bi se i plesalo, a zatim zajednički uživalo u slatkim zalogajima.
Baš kao što Dubai čokolada osvaja hrskavim punjenjem od kadaifa, anđeoska kosa slast duguje turskoj slastici (pismanije), u kombinaciji s čokoladom, kremom od pistacija i notama vanilije, nara i maline.
Kad se razlomi, čokolada otkriva nježne niti – što joj i daje prepoznatljivo ime. Iako izgleda poput jestivog remek-djela, anđeoska kosa u pozadini nema tako posebnu priču kao ćeteniju, koja podsjeća na važnost zajedništva i čuvanja tradicije od zaborava.
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni