Cancarele su tradicionalna tjestenina koja se ukuhava u juhu. Ime dolazi iz talijanskog jezika, a i recept ćete često pronaći u starim talijanskim kuharicama, od koji su neke napisane i prije više od 500 godina. Cancarele se naravno tradicionalno rade u Dalmaciji, dok će se na kontinentu ista tjestenina nazivati kapanci ili kopanci, uljevuše ili ljevanci.
Napraviti ih je vrlo jednostavno – izmiješate jaje ili dva s brašnom tako da dobijete smjesu nešto gušću od one za palačinke, dodate prstohvat soli – i to je sve. Smjesu za canacarele možete umutiti u zdjelu ili lončić s "kljunom" pa je s pomoću njega odmjerenije ukakapavati u juhu. Ako ste manje mirne ruke, smjesu možete prebaciti u slastičarsku vreću (dobro će poslužiti nenazubljeni nastavak s otvorom srednje veličine) ili improviziranu verziju slastičarske vreće – vreću za zamrzavanje s odsječenim jednim vrhom kroz koji ćete "puštati" smjesu.
Cancrele se ukuhavaju u kipuću juhu i treba im tek otprilike dvije minute da se skuhaju. Sve u svemu – za manje od pet minuta možete sami izraditi pravu domaću tjesteninu koja će podići svaku juhu i od običnog ručka – napraviti malo posebniji.
Cancarele (Foto: Shutterstock)
Sastojci za cancarele:
- 2 jaja
- 2-3 žlice brašna
- prstohvat soli
Priprema cancarela:
- U zdjeli umutite jaja i polako dodajte brašno, stalno miješajući da nestanu sve grudice. Smjesa bi trebala biti gušća od smjese za palačinke i biti otprilike gusta kao med.
- Dodajte prstohvat soli i promiješajte.
- Prebacite smjesu u čistu vrećicu za zamrzavanje. Potjerajte svu smjesu prema jednom kutu da dobijete tuljac od vreće i, kada ste spremni, odrežite vrh vrećice za zamrzavanje da dobijete malu rupu, promjera 3 do 4 milimetra.
- Iz tuljca ili izravno iz posude ulijevajte mlazove smjese u juhu koja kuha.
- Kad potrošite svu smjesu, ostavite cancarele da se kuhaju još 2 do 3 minute i maknite s vatre.