Browniesi su popularna američka slastica koju karakterizira mekana i sočna tekstura i snažan čokoladni okus. Obično se rade s čokoladom i/ili kakaom, maslacem, šećerom, jajima i brašnom.
Ako ne smijete jesti bijelo pšenično brašno, ne brinite. Donosimo vam bezglutensku verziju brownieja s mljevenim bademima, koju je najbolje poslužiti kao desert ili međuobrok sa šalicom kave, čaja ili mlijeka.
Dodatnu dubinu okusa dat će im bademov ekstrakt (ili aroma), a koji se može kupiti u većini hrvatskih supermarketa. Ne preskačite ovaj sastojak iz recepta.
Brownie s bademima - sastojci:
- 200 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 100 g mljevenih badema
- 25 g kakaa u prahu
- 4 srednje velikih jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta badema
- prstohvat soli
Brownie s bademima - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kvadratni kalup za pečenje brownieja veličine 20x20 centimetara, prekrijte ga papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Rastopite maslac na štednjaku i uklonite ga s vatre. U njega ubacite čokoladne kapljice (ili nasjeckanu čokoladu). Pustite da tako odstoje minutu-dvije, a potom počnite miješati dok se čokolada na rastopi u toplom maslacu i ne dobijete glatku smjesu.
- U zasebnoj zdjeli ručno pomiješajte jaja, šećer i ekstrakt badema. U nju ulijte ohlađenu rastopljenu čokoladu i sve dobro promiješajte. Dodajte smljevene bademe i malo soli.
- Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup – smjesu ravnomjerno rasporedite cijelom površinom. Potom sve zajedno stavite u hladnjak na 20 minuta. Na vrh kolača možete dodati još čokoladnih kapljica ili nasjeckanih badema po želji.
- Stavite peći kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta, odnosno dok smjesa nije pečena prema vašoj želji. Imajte na umu da bi brownieji trebali imati pomalo gnjecavu sredinu, ali ne bi smjela biti tekuća.
- Ohladite kolač prije rezanja te ga poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije po želji. Dobar tek!
Najbolja zamjena za pšenično brašno? Isprobajte savršeni recept za tortilje bez glutena gotove za 10 minuta