Uoči Božića u britanskim se kućanstvima obično radi božićni kolač. Iako ga Britanci nazivaju Christmas Pudding, nema veze s ukuhanim slatkim desertom na bazi mlijeka. Naprotiv, riječ je sočnom biskvitu koji je ispunjen sušenim voćem te natopljen alkoholnim pićem poput viskija.

Ne morate biti u Velikoj Britaniji da biste uživali u ovom desertu. Možete ga pripremiti i u vlastitom domu uz malo volje i strpljenja. Da bi kolač imao slastan okus, voće je potrebno namakati u alkoholu barem večer prije pečenja.

Neki tradicionalni recepti nalažu pripremu koja zna trajati i po tri dana. Umjesto toga, mi vam nudimo najbrži i najlakši recept za ovu finu slasticu.

Panettone - 3 Hrana i piće Panettone: Najlakši recept za slatki kruh bez kojeg je nemoguće zamisliti Božić u Italiji

Sastojci:
700 grama sušenog voća (grožđice, smokve, marelice, brusnice itd)
220 grama muscovado šećera
220 grama maslaca
150 ml viskija
110 grama brašna
110 grama krušnih mrvica
100 ml soka od naranče
4 jaja
1 i ½ čajna žličica praška za pecivo
1 velika naranča
1 čajna žličica mljevenog cimeta
½ čajne žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez pečenja: Recept za prefinu blagdansku roladu bez grama brašna i jaja

Priprema:
1. Večer prije pripreme kolača: nasjeckajte voće na otprilike iste komade, pa ih pomiješajte s viskijem i sokom od naranče. Dodajte i malo naribane narančine korice. Pokrijte plastičnom folijom pa stavite u hladnjak preko noći. Ako niste ljubitelj viskija, upotrijebiti možete i brandy ili čak rum.

2. Mikserom istucite šećer i maslac u glatku smjesu. Istucite jaja, pa ih nježno umiješajte u smjesu s maslacem.

3. Dodajte voće i eventualnu preostalu tekućinu u kojoj se isto mariniralo. Dobro promiješajte.

4. Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i prstohvatom soli.

5. Dodajte i krušne mrvice koje će „popiti“ višak tekućine iz smjese, te sve ostale začine.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bolje od kremšnite? Recept za božanstveno kremastu štrudlu od vanilije

6. Pripremljenu smjesu prebacite u okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namastili. Dobro utisnite sadržaj, pa prekrijte aluminijskom folijom te ju dodatno stabilizirajte špagom.

7. U veliki lonac stavite vatrostalnu posudu s božićnim pudingom. Do otprilike polovice lonca ulijte zagrijanu vodu pa sve zajedno poklopite i stavite na štednjak.

8. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na najniže i pustite da se puding termički obrađuje na pari oko četiri sata. Povremeno i po potrebi dodajte vruću vodu u lonac da nikad ne ispari do kraja.

9. Pažljivo izvadite zdjelu iz lonca - bit će jako vruća - a puding dobro ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Kako se pari božićni kolač, na svojem YouTube kanalu je pokazao Mason Cash.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju