Prilikom rezanja luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid, koji kada stigne do očiju izaziva peckanje i suze. Kako ih umak bolognese ne bi rasplakao, neki će neiskusni kuhari zapaliti svijeću, žvakati kaugumu ili staviti luk u zamrzivač pola sata prije pripreme. Nažalost, niti jedan od tih trikova neće olakšati vrijeme nad daskom za rezanje.

Sigurno "pali" nošenje naočala za plivanje. Možda ćete izgledati malo pomaknuto, ali naočale će spriječiti da izgledate kao da je vaš omiljeni klub izgubio važnu utakmicu. Osim toga, da biste dobili utakmicu protiv luka, pomoći će i oštar nož zbog kojeg će se iritantne čestice manje raspršiti po zraku. Kako biste što manje plakali, možete i otvoriti prozor, napraviti propuh ili uključiti napu u kuhinji.

Osim toga, ako se nekako domognete suniona, nove sorte luka koja je nježna prema očima, također nećete plakati tijekom sjeckanja. Luk koji mijenja pravila igre nije genetski modificiran, nego je nastao prirodnim križanjem različitih sorti. Uzgaja se u Americi i izgleda poput uobičajenog žutog luka. Okus mu je blag i sladak, a prema reakcijama kušača, i izrazito ukusan.

Najbolje u Zagrebu: 10 krafni iz domaćih pekarnica i slastičarnica o kojima se priča Isprobali smo desetak krafni Mekano tijesto koje nije suho i dovoljno punjenja- to je sve što tražimo Meet Mia +14 Orijent

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju