Kava se uzgaja samo u sedamdesetak zemalja svijeta smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije. Coffea arabica uspijeva samo na visokim predjelima između 900 i 1800 metara nadmorske visine i na optimalnoj temperaturi od 15 do 24 °C. Plodovi u tim uvjetima dozrijevaju za sedam do devet mjeseci, pri čemu se razvijaju specifični okusi i arome.

Biljka kave arabike mnogo je delikatnija, osjetljiva je na bolesti, nametnike i klimatske promjene pa je stoga zahtjevnija za proizvodnju. Na arabiku otpada više od 70 % proizvodnje, a plantaže se nalaze u zemljama Afrike i Južne Amerike. Brazil je najveći svjetski proizvođač te vrste kave.

Coffea canephora ili robusta, kako joj samo ime kaže, robusnija je i izdržljivija nego arabika. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature. S obzirom na njezinu otpornost i vrlo visoke prinose, robusta je u konačnici jeftinija za proizvodnju. Ovaj tip kave uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.

Kava Hrana i piće Trikovi barista: Kako prepoznati dobru kavu u kafiću

Zrno i svojstva

Zrno arabike ovalnog je oblika s karakterističnom blago zaobljenom linijom koja se proteže po sredini. Robustino zrno manje je i okruglog oblika, a crta na sredini je ravnija. Obje vrste kave imaju blagodati za zdravlje, no koncentracija dobrih sastojaka ponešto se razlikuje. Tako robusta ima gotovo dva puta više kofeina nego arabika, a također sadrži više razine klorogenične kiseline, antioksidansa koji utječe na reguliranje tjelesne težine i pomaže pri mršavljenju. Arabika sadrži dvostruko veću koncentraciju aromatičnih ulja i prirodnog šećera koji utječu na njezin okus.

Okusi i arome

Najveća razlika između te dvije vrste kave upravo je u okusu. Zbog visokog udjela kofeina robusta je teška, gorka i ima zemljast okus. Okus arabike prirodno je slađi i lakši, a aromatična ulja daju cvjetne i voćne note koje kavu čine posebnom i ukusnijom za istančana nepca. Zaokružen i pun okus arabike te bogate arome razlog su zbog kojeg se arabika smatra cjenjenijom vrstom kave.

Zbog navedenih činjenica arabika se smatra kvalitetnijom vrstom kave i čest je odabir poznavatelja. Međutim, posebni uvjeti uzgoja čine arabiku težom za proizvodnju, što se odražava na višu cijenu. Bilo da je u pitanju mješavina ili stopostotna arabika, kava je zasigurno kraljica među toplim napitcima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju