Obožavate ispijati Aperol Spritz? Okuse ovog popularnog koktela od pjenušavog vina, likera Aperol i gazirane vode možete pretvoriti i u ukusan desert.
Aperol je lagan talijanski liker narančaste boje sa samo 11 posto alkohola koji je u posljednjih nekoliko godina postao savršen dodatak koktelima. Mi vam donosimo recept za Aperol tortu s narančama koja sadrži to talijansko piće, ali i nešto pjenušavog vina.
Aperol torta sastoji se od tri dijela: biskvita, sirupa i nadjeva napravljenog od naranči i alkohola. Priprema ove torte iziskuje nešto dodatnog vremena i truda, ali on će biti nagrađen kada probate ovaj narančasti desert.
Sastojci za Aperol tortu:
Sastojci za biskvit:
- 80 g brašna
- 80 g šećera
- 50 g grčkog jogurta
- 50 ml biljnog ulja
- 1 jaje
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- korica jedne naranče
Sastojci za sirup:
- 30 ml svježe iscijeđenog soka naranče
- 30 g bijelog šećera
- 20 ml Aperola
- 20 ml pjenušavog vina
Sastojci za nadjev:
- 300 g očišćenih komadića naranče
- 150 ml pjenušavog vina
- 120 ml Aperola
- 120 ml soka od naranče
- 6 listića želatine
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za torte promjera 15 centimetara. Namažite ga iznutra uljem ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite biskvit: pomiješajte jaje, jogurt, ulje i šećer. Prosijajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pa ručno umiješajte u smjesu na bazi jaja.
- Dodajte narančinu koricu u smjesu.
- Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li smjesa pečena prije nego što je izvadite.
- Dok se biskvit peče napravite sirup: pomiješajte narančin sok i šećer i zagrijavajte smjesu na štednjaku dok se šećer ne rastopi. Kad se tekućina pretvori u gusti sirup uklonite ga sa štednjaka i pomiješajte s Aperolom i pjenušcom.
- Topao sirup postupno prelijte preko vrha pečenog biskvita.
- Ohladite sve zajedno.
- Napravite nadjev za tortu: Narežite naranče na kriške i ogulite svu kožicu. Preko naranči prelijte Aperol i pjenušavo vino te pustite da se voće marinira nekoliko sati u alkoholu.
- Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.
- Zagrijte narančin sok na štednjaku. Kada tekućina zavrije, uklonite je s vatre.
- Iscijedite višak vode iz namočene želatine i prebacite je u zagrijani narančin sok.
- Narančin sok sa želatinom prelijte preko mariniranih komada naranče. Lagano pomiješajte sve zajedno i pustite da se smjesa stvrdne u hladnjaku.
- Preko ohlađenog biskvita namočenog sa sirupom dodajte pripremljenu smjesu od naranči, alkohola i želatine i poslužite. Dobar tek!
Himna sporosti i zalasku sunca: Sve tajne najpopularnijeg talijanskog koktela koji se sve više pijucka i u hrvatskim barovima +0