Obožavate ispijati Aperol Spritz? Okuse ovog popularnog koktela od pjenušavog vina, likera Aperol i gazirane vode možete pretvoriti i u ukusan desert.

Aperol je lagan talijanski liker narančaste boje sa samo 11 posto alkohola koji je u posljednjih nekoliko godina postao savršen dodatak koktelima. Mi vam donosimo recept za Aperol tortu s narančama koja sadrži to talijansko piće, ali i nešto pjenušavog vina.

Aperol torta sastoji se od tri dijela: biskvita, sirupa i nadjeva napravljenog od naranči i alkohola. Priprema ove torte iziskuje nešto dodatnog vremena i truda, ali on će biti nagrađen kada probate ovaj narančasti desert.

Sastojci za Aperol tortu:

Sastojci za biskvit:

  • 80 g brašna
  • 80 g šećera
  • 50 g grčkog jogurta
  • 50 ml biljnog ulja
  • 1 jaje
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • korica jedne naranče

Sastojci za sirup:

  • 30 ml svježe iscijeđenog soka naranče
  • 30 g bijelog šećera
  • 20 ml Aperola
  • 20 ml pjenušavog vina

Sastojci za nadjev:

  • 300 g očišćenih komadića naranče
  • 150 ml pjenušavog vina
  • 120 ml Aperola
  • 120 ml soka od naranče
  • 6 listića želatine

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za torte promjera 15 centimetara. Namažite ga iznutra uljem ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Napravite biskvit: pomiješajte jaje, jogurt, ulje i šećer. Prosijajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pa ručno umiješajte u smjesu na bazi jaja.
  3. Dodajte narančinu koricu u smjesu.
  4. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li smjesa pečena prije nego što je izvadite.
  5. Dok se biskvit peče napravite sirup: pomiješajte narančin sok i šećer i zagrijavajte smjesu na štednjaku dok se šećer ne rastopi. Kad se tekućina pretvori u gusti sirup uklonite ga sa štednjaka i pomiješajte s Aperolom i pjenušcom.
  6. Topao sirup postupno prelijte preko vrha pečenog biskvita.
  7. Ohladite sve zajedno.
  8. Napravite nadjev za tortu: Narežite naranče na kriške i ogulite svu kožicu. Preko naranči prelijte Aperol i pjenušavo vino te pustite da se voće marinira nekoliko sati u alkoholu.
  9. Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.
  10. Zagrijte narančin sok na štednjaku. Kada tekućina zavrije, uklonite je s vatre.
  11. Iscijedite višak vode iz namočene želatine i prebacite je u zagrijani narančin sok.
  12. Narančin sok sa želatinom prelijte preko mariniranih komada naranče. Lagano pomiješajte sve zajedno i pustite da se smjesa stvrdne u hladnjaku.
  13. Preko ohlađenog biskvita namočenog sa sirupom dodajte pripremljenu smjesu od naranči, alkohola i želatine i poslužite. Dobar tek!

Himna sporosti i zalasku sunca: Sve tajne najpopularnijeg talijanskog koktela koji se sve više pijucka i u hrvatskim barovima Aperol Spritz - 1 Aperol Spritz - 3 Aperol Spritz - 2 +0 Aperol Spritz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju