Na hrvatskim ulicama i trgovima, kao i onima u Europi započeli su adventski sajmovi na kojima se nude tradicionalna zimska jela. Nadahnuli su nas i da kod kuće kuhamo – adventski.

Točnije, da vam za svaki dan ovoga tjedna predložimo po jedan recept za jelo kakvo biste mogli pronaći na kakvom hrvatskom ili europskom adventskom trgu.

Na jelovniku će se naći sve, od savjeta za pripremanje najbolje pečene kobasice u pecivu, preko kuhanja divne kremaste juhe od sira u kruhu, do trgane svinjetine u sendviču.

Ljubitelji slatkoga ovoga tjedna moći će uživati u čak dva slatka recepta – za fritule i sočne germknedle s Nutellom.

Germknedle Germknedle (Foto: Shutterstock)

Na kraju tjedna nazdravite šalicom aromatičnog kuhanog vina koje možete pripremiti po ovom receptu.

Ponedjeljak, 11. 12. – Babine fritule

Kakvo bi to bilo adventsko vrijeme bez ukusnih fritula? Isprobajte recept za babine fritule koje je chef Melkior Bašić podijelio na svojem Instagramu te su hit već posljednje dvije godine. Recept je jednostavno pratiti, a iz njega nikako nemojte ispustiti rakiju. Evo što točno morate napraviti.

Utorak, 12. 12. – Najbolja pečena kobasica

Ispecite kobasicu, stavite je u pecivo i poslužite s dodacima i umacima po želji. Kako se priprema najbolja pečena kobasica, otkrijte ovdje.

Babine fritule Babine fritule (Foto: Shutterstock)

Srijeda,. 13. 12. – Sarma

Nema ništa bolje od fine sarme poslužene uz kremasti pire od krumpira. Napravite sarmu po ovome receptu i uživajte u kiselo-slanim okusima kiselog zelja i mljevenog mesa.

Četvrtak, 14. 12. – Vučena svinjetina u pecivu

Vučena svinjetina popularno je jelo američke kuhinje koje se sve češće nalazi u adventskoj ponudi na hrvatskim ulicama i trgovima. Riječ je o komadu svinjetine – najčešće lopatice koja se dugo termički obrađuje na laganoj temperaturi kako bi meso omekšalo toliko da se može usitniti vilicom. Mekano meso potom se miješa s BBQ umakom te najčešće poslužuje u sendviču. Imamo recept!

Juha u kruhu Juha u kruhu (Foto: Shutterstock)

Petak, 15. 12. – Juha u kruhu

Juha u kruhu nije samo jelo koje efektno izgleda nego i ukusni specijalitet u kojem ćete zaista uživati. Ako želite, jestive "tanjure" možete i sami zamijesiti, ili upotrijebiti već gotove manje kruščiće. U njima pak poslužite kremastu i gustu juhu od sira, povrća i slanine koja se tako lako sprema po ovom receptu.

Subota, 16. 12. – Germknedle s Nutellom

Germknedla (njem. Germknödel) austrijska je slastica napravljena od dizanog tijesta koje se puni džemom ili neki drugim namazom te kuha na pari. Mi vam predlažemo najjednostavniju verziju s prefinom Nutellom. Zavrnite rukave i postanite majstor zanata uz naš recept.

Vučena svinjetina u pecivu Vučena svinjetina u pecivu (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 17. 12. – Grah s kobasicama

Cassoulet, izdašno varivo od graha, kobasica i konfitiranog mesa, jedan je od specijaliteta francuske narodne kuhinje. Najbolji rezultat dobiva se dugotrajnim kuhanjem, sve dok se mesni sokovi i grah ne stope u božanstveno jelo. Imamo recept!

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja griju bolje od kuhanog vina Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka Makaroni sa sirom Varivo od leće i kobasica +1 Teksaški čili s junetinom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju