Juha u kruhu nije samo jelo koje efektno izgleda nego i ukusni specijalitet u kojem ćete uživati. Ako želite, jestive "tanjure" možete i sami zamijesiti, a tijesto čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca i izvaditi kada vam zatreba pa ispeći kruh.
Guste i pune okusa, juhe koje se poslužuju u kruhu mogu biti od sira i povrća poput brokule, više vrsta gljiva i slanine ili mesa, a idealne su za vrijeme kada vani zahladi i priželjkujete obrok koji grije poput toplog zagrljaja.
Postupak će, naravno, biti puno brži ako se na listi sastojaka nađe i nekoliko malih, okruglih komada rustikalnog kruha tvrđe korice, a sourdough je pun pogodak.
Sastojci za juhu od sira u kruhu:
- 4 žlice maslaca
- 1 glavica luka
- 1 stabljika celera
- 1/2 žličice soli
- 1 režanj češnjaka
- 3 žlice brašna
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 450 g brokule
- 1 veća mrkva
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
- 400 g sira (cheddar) + za posipavanje
- 1 žličica ljutog umaka + za posluživanje
- 4 okrugla kruščića
- 4 komada slanine
Priprema juhe od sira u kruhu:
- Rastopite maslac u loncu pa dodajte sjeckani luk, celer i sol te pirjajte dok ne omekša pa dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 1 minutu.
- Pospite brašno preko povrća i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute pa umiješajte mlijeko, vrhnje i temeljac.
- Dodajte sjeckanu brokulu, mrkvu, papar i muškatni oraščić. Poklopite i pirjajte dok povrće ne omekša.
- Odrežite krišku debljine oko pola centimetra s vrha kruha. Izvadite meki dio iz sredine kruha, ostavljajući oko centimetar i pol oko rubova i dna. Kruh koji ste odvojili sačuvajte za krušne mrvice ili neko drugo jelo.
- Slaninu popržite na tavi.
- Juhu maknite s vatre i procijedite pa dio povrća vratite unutra i izmiksajte te vratite na laganu vatru i umiješajte naribani sir, šaku po šaku tako da se stigne otopiti prije dodavanje nove ture.
- Kušajte i začinite: Umiješajte ljuti umak te soli i papra prema potrebi. Ulijte juhu u zdjelice od kruha i pospite još nasjeckanim sirom i dodajte ljutog umaka. Ukrasite slaninom.