Juha u kruhu nije samo jelo koje efektno izgleda nego i ukusni specijalitet u kojem ćete uživati. Ako želite, jestive "tanjure" možete i sami zamijesiti, a tijesto čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca i izvaditi kada vam zatreba pa ispeći kruh.

Guste i pune okusa, juhe koje se poslužuju u kruhu mogu biti od sira i povrća poput brokule, više vrsta gljiva i slanine ili mesa, a idealne su za vrijeme kada vani zahladi i priželjkujete obrok koji grije poput toplog zagrljaja.

Postupak će, naravno, biti puno brži ako se na listi sastojaka nađe i nekoliko malih, okruglih komada rustikalnog kruha tvrđe korice, a sourdough je pun pogodak.

Juha Hrana i piće Jelo koje je pobijedilo rat: Najpoznatija švicarska juha koja je postala simbol diplomacije

Sastojci za juhu od sira u kruhu:

  • 4 žlice maslaca
  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika celera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 450 g brokule
  • 1 veća mrkva
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 400 g sira (cheddar) + za posipavanje
  • 1 žličica ljutog umaka + za posluživanje
  • 4 okrugla kruščića
  • 4 komada slanine

Priprema juhe od sira u kruhu:

  1. Rastopite maslac u loncu pa dodajte sjeckani luk, celer i sol te pirjajte dok ne omekša pa dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 1 minutu.
  2. Pospite brašno preko povrća i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute pa umiješajte mlijeko, vrhnje i temeljac.
  3. Dodajte sjeckanu brokulu, mrkvu, papar i muškatni oraščić. Poklopite i pirjajte dok povrće ne omekša.
  4. Odrežite krišku debljine oko pola centimetra s vrha kruha. Izvadite meki dio iz sredine kruha, ostavljajući oko centimetar i pol oko rubova i dna. Kruh koji ste odvojili sačuvajte za krušne mrvice ili neko drugo jelo.
  5. Slaninu popržite na tavi.
  6. Juhu maknite s vatre i procijedite pa dio povrća vratite unutra i izmiksajte te vratite na laganu vatru i umiješajte naribani sir, šaku po šaku tako da se stigne otopiti prije dodavanje nove ture.
  7. Kušajte i začinite: Umiješajte ljuti umak te soli i papra prema potrebi. Ulijte juhu u zdjelice od kruha i pospite još nasjeckanim sirom i dodajte ljutog umaka. Ukrasite slaninom.


7 savršenih jesenskih jela za svaki dan ovoga tjedna Šarlotka Ugrijte se tanjurom fiš paprikaša Špageti bundeva sjajna za jesenska zamjena za tjesteninu +1 Irski gulaš u obliku slane pite

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju