Od 20. do 29. svibnja Škoti slave život i rad svojeg najpoznatijeg pjesnika Roberta Burnsa – i prema mišljenju mnogih jedne od najvažnijih ličnosti te zemlje. Ispjevao je mnoge popularne škotske narodne pjesme, uključujući širom svijeta poznatu “Auld Lang Syne”. Ta je univerzalna himna rastanaka jedna od najčešće pjevanih pjesama na svijetu.

Festival velikanu u čast traje tjedan dana u svibnju, a tijekom tog perioda obilježavaju se događanja diljem zemlje. Zabave i vatrometa, kao i glazbe ne nedostaje. Od Girvana na jugu pokrajine Južni Ayrshire do sjevernih vrhova zemlje organiziraju se kulturna zbivanja, degustacije i zabave.

Burns je bio velik čovjek koji se volio zabavljati pa dobre energije ne ima na pretek. Osim festivala Burns An' A' That diljem Škotske ima najrazličitijih zbivanja: od tradicionalne glazbe na festivalima Girvanu i Moniaiveu te književnosti u Wigtownu do natjecanju u sviranju gajdi.

2. do 6. svibnja u Nairinu slavi se deseta obljetnica festivala piva, a posjetitelji će moći kušati više od 200 različitih primjeraka iz 70 pivovara. Uživate li više u viskiju u isto vrijeme možete posjetiti Speyside i pet dana uživati uz odličnu hranu i glazbu diljem regije.

Vikend u znaku koktela rezerviran je za 2. do. 4. svibnja u Edinburghu. Najbolja pića iz 18 barova diljem grada naći će se pod istim krovom, a oni najambiciozniji mogu sudjelovati na predavanjima i kušanjima. Edinburgh s veseljem dočekuje trkače na tradicionalnom maratonu s brojnim popratnim događanjima pa ako uživate u skupljanju kilometara rezervirajte datume od 25. do 26. svibnja.

Škotska Škotska (Foto: Pixabay.com)

Glasgow također ima štošta za ponuditi – od trke „Bubble rush“ tijekom koje se iz topova ispaljuje obojana pjena. Ne volite li trčati, možete i šetati ili zaplesati. Festival hrane i pića rezerviran je za kraj mjeseca, a gurmani ga s veseljem iščekuju.

Od 24. do 26. svibnja Glasgow postaje meka za miksologe i ljubitelje koktela, uzbudljive nove trendove u gastronomiji, kao i idealna prilika za guštanje na štandovima s uličnom hranom. Energiju možete potrošiti na Riverside festivalu od 25. do 26. svibnja; najveći festival elektronske glazbe održava se sedmu godinu.

Lofoti Zanimljivosti Najljepši na svijetu: Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju