Iako je skupa i hladna, Norveška je sve, samo ne dosadna. A nakratko zaboravite njenu prirodu, čudesne fjordove i bakalar, i fokusirajte se na "gradski đir“, tj. na jednu četvrt glavnog grada Norveške koja je zadnje vrijeme postala nezaobilazno mjesto svih turista koji posjete prijestolnicu ove sjevernoeuropske zemlje.

Nijedan kvart bolje ne pokazuje promjenu Osla bolje od Grunerlokke, koji se proteže sjeverno od središta grada. Nekoć utočište za umjetnike (ovdje je živio Edvard Munch, autor kultne slike "Krik“), danas ovaj kvart krase uzbudljivi restorani, barovi i šoping scena. Prvi znak promjene bilo je otvaranje Mathallena, tržnice koja je uskoro postala gradsko okupljalište. Nije ni čudo, jer ćete pojesti sve – od norveških specijaliteta, pa do moderne azijske kuhinje.

Od Mathallena, 10 minuta hoda preko rijeke Akerselva doći ćete do glavnog mjesta za šoping u gradu. Ovdje su razni brendovi, a svaki modno osviješteni žena i muškarac pronaći će nešto po svom guštu. A kad ste već tu, ne propustite obići i "Fransk Bazar“, koji vodi francuski putnik i gdje možete vidjeti neobične predmete koje je skupio na raznim putovanjima. Kad završite sa šopingom, zaputite se u park Olaf Ryes Plass, gdje ćete doslovno naći ekipu od 7 do 77 godina.

Neki od najpopularnijih barova, gin bar Chair i pivnica Grunerlokka Brygghus nalaze se u istoj ulici – Thorvald Meyers Gate. Tu je i zalogajnica Bass Oslo, koja poslužuje čudesna jela za koja ne znate jesu li boljeg okusa ili izgleda. Tu je tapas bar Delicatessen, gdje ćete naći blaga španjolske kuhinje, a nakon večer isplati se svratiti u klub Bla gdje se uživa u glazbi uživo, ili u koktel bar Bortenfor, gdje ćete večer završiti uz sjajna pića.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju