Polemike o tome je li hrana iz mikrovalne pećnice zdrava ili ne traju otkako se pojavila na tržištu, ali sudeći prema istraživanjima stručnjaka, nema potrebe za brigom.

"Mikrovalna pećnica jelima ne dodaje ništa osim topline i nije opasna po zdravlje", kaže nutricionistica Margret Morlo. Ipak, smanjuje broj vitamina, osobito C i B9. Mikrovalna pećnica olakšava život bilo da podgrijavamo ručak ili topimo čokoladu za glazuru, ali da bismo iskoristili ono najbolje iz nje i pritom izbjegli kuhinjske nezgode, mudro je pridržavati se uputa stručnjaka.

Neke stvari ne bi se trebale stavljati u mikrovalnu pećnicu Hrana i piće Ove stvari nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu

Posuda pogrešnog oblika

Podgrijavanje hrane u četvrtastim posudicama nije dobra ideja jer kutovi privlače više energije od ostalih dijelova. Ako ne želite da tjestenina postane mjestimično prekuhana, radije se poslužite tanjurom na koji prebacite hranu – i zatim, prema potrebi, vratite je natrag u posudicu.

Soljenje prije podgrijavanja

Energiju iz mikrovalne privlači sol, pa je bolje začiniti hranu prije ili nakon stavljanja u pećnicu. Previše soli dodatno će isušiti hranu prilikom zagrijavanja, zbog čega više neće biti sočna.

Grijanje tvrdo kuhanih jaja

Zagrijavanjem tvrdo kuhanih jaja raste količina pare u unutrašnjosti koja nema kamo izaći, pa jaje može eksplodirati. Želite li izbjeći malu kuhinjsku katastrofu i potrošiti vrijeme na čišćenje, nemojte stavljati ni voće i smrznuto meso. 

Slika nije dostupna Hrana i piće Najbolji način za odmrzavanje mesa za još bolji okus

Paljenje prazne pećnice

Ne palite mikrovalnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i pokvariti. 

Ignoriranje tipke za pauzu

U žurbi je najmanje što želimo produljiti vrijeme odleđivanja ili grijanja hrane, ali stiskanje pauze smanjuje rizik od pokvarenog želuca. Svakih nekoliko minuta izvadite hranu, promiješajte je kako bi toplina ravnomjerno uništila bakterije i vratite je natrag u pećnicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju