Grčki otok Samos ili Sam, koji je od turske obale udaljen samo sat vremena, opet se vraća na scenu popularnih grčkih turističkih destinacija ravno uz bok Santoriniju, Zakintosu i Rodosu. Proteklih je nekoliko godina njegovu popularnost bacila u sjenu sudbina nesretnih migranata koji su ostavljeni na cjedilu od svih institucija i koji su preko Samosa putovali u Europu, no sada je Samos opet na meti turista.

Zašto baš Samos?

Biser Egejskog mora prepoznatljiv je po prekrasnoj prirodi. Odmor na Samosu znači odmor na prelijepim plažama i u čistom moru; uživanje u bujnom zelenilu, brojnim vinogradima i njihovim proizvodima, mediteranskoj hrani te u legendama o čuvenim grčkim misliocima. Zapad krasi najviši vrh otoka na 1450 metara visine, koji je ujedno i najviši u cijelom Egejskom otočju. Dodatnu čaroliju pridaju mu i činjenice da je domovina nekima od najvećih grčkih mislioca. Naime, slavni grčki matematičar Pitagora rodio se upravo na Samosu, kao i filozof Epikur.

Što posjetiti?

Legende, ljepote i bogata povijest kraljice su Samosa. Mitskoj božici Heri dom je upravo Samos, pa danas možete posjetiti ostatke hrama Heraiona sagrađenog njoj u čast. Jedna od glavnih atrakcija je svjedočanstvo povijesti i bogatstvo znanja Grka iz Antičke Grčke u obliku Eupalinusova tunela.

Riječ je o vodenom tunelu koji je bio dio akvadukta sagrađenog 6. st. pr. Kr. Osim toga, popnite se i na vulkan Kerkis, tj. njegovi najviši vrh Viglu i uživajte npr. u izlasku sunca s nekom od turističkih agencija koje ovakve ture imaju u ponudi. Od gradova koje morate posjetiti, tu je svakako glavni grad otoka Samos ili Vathy na sjeveroistočnoj strani u kojem je zanimljiv Arheološki muzej. Pythagorio, koji se prije zvao Tigani, preimenovan je u čast Pitagori koji je tamo rođen.

Neizostavno odredište: plaže

Na kojoj god strani Grčke se našli, plaže će vas oduševit svojom ljepotom. Čistoća mora na otoku Samosu i velik odabir raznovrsnih plaža, učinit će vaš odmor potpunim. Jedna od najljepših je ona pod nazivom Tsamadou, a nalazi se 13 kilometara sjeveroistočno od grada Vathy. Sitni šljunak, ležaljke i suncobrani čine ovu plažu odličnim mjestom za opuštanje, a za one koji su u potrazi za skidanjem kupaćih razveselit će nudistički dio plaže. Blizu Tsamadou tu je plaža Lemonakia, a Potokaki plaža, 14 kilometara zapadno od Vathyja i 3 kilometra od Pythagorija, nagrađena je Plavom zastavicom, što znači da je kvalitetna, iznimno čista i uređena.

Raj za gurmane

Samos je raj za gurmane i vinoljupce. Poznat je po vinima, maslinovom ulju, citrusima, biljci sličnoj origanu itd. Neki od specijaliteta koji se na otoku preporučuju su jaretina spremljena na razne načine, a posebno pečena i punjena s češnjakom i krumpirima, punjeno povrće i plodovi mora. Isprobajte i bourekiu, pa odgonetnite na što vas podsjeća. U svakom slučaju, u okusima Grčke možete pri posjetu Samosu dobro uživati.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju