Najljepši dio putovanja u brdovitu grčku pokrajinu Epir čine priroda, pješačenje, čisti zrak i prekrasni predjeli. Preporučujemo da se tamo uputite zbog regije Zagorije i upoznate posebnost koju čini 46 tradicionalnih planinskih sela (choria), uske kamene uličice, stari kameni mostovi, šume, planinski pejzaži, rijeke i potoci, vodopadi, dva nacionalna parka i takvim bajkovitim predjelima slično. Jedinstvena na svijetu, kamena sela datiraju iz 18. stoljeća i povezana su kamenim putovima, stepenicama i mostićima.

Korak u prošlost

Iskustvo regije Zagorije u Grčkoj ravno je legendi jer vas vraća u prošlost. Bez znakova modernizacije i tehnologizacije, sela u Zagoriji jedinstveno su iskustvo jer je svaki detalj od prirodnih materijala. Njihova arhitektura tvorena od kamena i drva karakteristična je i poznata diljem svijeta. Područje je dobilo ime kao i naše Hrvatsko zagorje ili Dalmatinska zagora – nalazi se iza planina.

Kameni most Kameni most (Foto: Profimedia.hr)

Najveći klanac na svijetu

Nađete li se u ovom području Pindskog gorja, svakako posjetite najveći klanac na svijetu Vikos koje privlači mnoge planinare i turiste željne aktivnog odmora, ali i sve one željne prirodnih ljepota koje oduzimaju dah. U istoimenom selu provest ćete 30-ak minuta na jednoj od najljepših trail stazi u Grčkoj, a kad stignete na izvor rijeke Voidomatis poželjet ćete se tamo vratiti.

Papigo Papigo (Foto: Profimedia.hr)

Vlakom kraj jezera 

U Nacionalnom parku Vikos – Aoös nalazi se još općina Papingo koja se sastoji od dva sela: Veliki i Mali Papingo koje možete obići vlakom. Vlak prolazi pokraj dva mala jezera Ovires i Rogova, u kojima se ljeti možete osvježiti. Iz oba se sela pruža prekrasan pogled na Astraka vrh planine. U lokalnoj osnovnoj školi posjetite Informativni centar prirode i kulture Zagori. Mali i veliki Papingo samo su dva od mnogobrojnih zanimljivih sela. Preporučujemo i posjet selu Aristi gdje možete vidjeti nalazište iz paleolitika, Kipi – selo popularno zbog planinskih i ostalih sportova i Vitsa – rodno mjesto brojnih poznatih povijesnih ličnosti poput grčkog pisca Nikolaidisa.

> Europska luka u kojoj stanovnici znaju kako izbjeći porez

Gdje odsjesti?

Ako isplanirate svoj put u ovu sjeverozapadnu regiju Grčke, odaberite jedan od smještaja koji će vam omogućiti da Zagoriju doživite onakvom kakva je: prirodna, čarobna i romantična. Za vas smo pronašli odličan smještaj u kamenoj kući u selu Dilofo, a boravak možete planirati i zimi – grijat će vas kamin! Za kretanje po bajkovitim kamenim selima preporučujemo vam da iznajmite auto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju