Sastojci:
2-3 kriške špeka
1 kg junećih kocka za gulaš (najbolje od plećke)
2 crvena luka
3-4 češnja češnjaka
400 ml crnog piva
50 grama paste od rajčice
3 mrkve
2 stapke celera
1 žlica šećera
500 ml pilećeg temeljca
nekoliko grančica svježeg timijana
sol i papar po želji

Priprema:

1. Na umjerenoj temperaturi popržite komadiće slanine, dok ne otopite većinu masti.

2. Prebacite špek u lonac za kuhanje gulaša, a na otopljenoj masti u tavi popržite komadiće govedine, koju ste dobro posolili i popaprili. Popržite meso nekoliko minuta na visokoj temperaturi dok ne dobije lijepu tamno smeđu boju.


3. Prebacite komadiće mesa u lonac za gulaš, a tavu iskoristite po treći put. Na masnoći propirjajte luk narezan na veće komade u trajanju oko pet minuta i s prstohvatom soli. Oko jednu minutu pirjajte i češnjak narezan na manje komade.

4. 'Deglazirajte' posudu (podignite masnoće s dna tave) uz pomoć piva. U tavu ulijte crno pivo poput Guinnessa, lagano promiješajte i miješajte zatim još par minuta.

5. Ulijte tekućinu u posudu s mesom, dodajte mrkve i celer, nekoliko grančica timijana i konzerviranu rajčicu.

6. Preko svega prelijte pileći temeljac tako da svi komadići govedine budu prekriveni. Poklopite poklopcem i pustite da se kuha na niskoj temperaturi oko dva sata.

7. Pred kraj kuhanja povisite temperaturu oko 15 minuta dok se gulaš ne zgusne na prirodan način i bez pomoći brašna ili gustina.

Poslužite s pireom od krumpira i čašom omiljenog crnog piva. Dobar tek!

U videu pogledajte kako se priprema slasan goveđi gulaš s pivom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju