Googleove sveobuhvatne zemljopisne aplikacije postale su nezaobilazne na mnogim računalima, a uspješno su se infiltrirale u i mobilne telefone – uključujući Appleov iPhone i (naravno) Androide.

Google je tvrtka koja ne spava na lovorikama, te je objavio nešto što mnogi gledaju kao nastavak popularnog Google Eartha. Nakon što je već savladao zadatak mapiranja svijeta, Google se okrenuo i na suprotnu stranu - prema zvijezdama.

Koristeći kombinaciju GPS-a, kompasa i akcelerometarske tehnologije, Sky Map omogućuje navigaciju po noćnom nebu i označavanje stavki od interesa. To uključuje zviježđda, pojedine zvijezde kao i planete.

Kada prvi put otvorite aplikaciju program će vas upitati za vašu lokaciju, koju možete unijeti ručno, ili će se sama odrediti preko GPS sustava u mobitelu. Nakon što ste to učinili, na ekranu mobitela bit će vam prikazano nebo u realnom vremenu, koje se mijenja s položajem vašeg mobitela.


Kako biste bolje shvatili što su sve te daleke točkice svjetlosti, i koji su njihovi nazivi, držite telefon prema nebu kako da ga pregledavate. Prikaz na ekranu odgovarati će onome što vidite na nebu, ali će uz svaku zvijezdu, planet, komet i sl. biti ispisan i naziv.

Sve ove informacije mogu se filtrirati koristeći različite opcije koje se mogu uključiti po volji. Dakle, ako želite samo pogledati planete na nebu, možete isključiti sve ostale opcije. Isto tako, ako tražite određenu skupinu zvijezda – bilo da je u pitanju Veliki ili Mali medvjed ili nešto stoto – možete odabrati opciju da vam prikazuje samo zviježđa.

Zanimljiva opcija je ona u kojoj možete tražiti pojedine objekte. Dovoljno je samo utipkati naziv objekta i iz padajućeg izbornika odabrati odgovarajući, a vodič će vam pokazati u kojem smjeru morate držati mobitel. Nakon što ste pravilno postavili mobitel i pronašli objekt, SKy Map vam daje vizualnu potvrdu.

Sky Map očito neće biti toliko koristan kao Google Maps – osim ako planirate putovanje do Venere – ali je dobro osmišljen komad softvera koji će se pokazati neophodnim za astronome amatere. Čista romantika!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju