Uvijek kada planiram duže putovanje informiram se prvenstveno o atrakcijama tek onda dolazi na red hrana. To je zbog toga što znam da ću uvijek usput moći isprobati lokalnu kuhinju na razne načine te se trudim ne previše vremena potrošiti na istraživanje gastronomije prije puta.

No ponekad mi se dogodi neki klik u glavi te svoj izlet u nepoznato planiram baš zbog hrane odnosno zbog nekog restorana za kojeg sam dobio informaciju da poslužuje dobru spizu. No ako nema informacije kako onda iz mase dobrih restorana izabrati baš onaj koji će dobro predstaviti svoj zavičaj i koji me neće razočarati? A nikako. Ideš i riskiraš. No da ne bi previše riskirali, ovo je moj izbor restorana širom Hrvatske u kojima ćete se dobro najesti.

Split
Split je poznat po dobroj hrani i fenomenalnim restoranima. Ali svako malo iz mase iskoči onaj jedan te postane potpuni hit. Tako je i s restoranom Jugo. Ovaj restoran nalazi se u splitskoj uvali Baluni, tik uz ACI marinu. Poseban je po tome što se iz njega pruža veličanstven pogled na samu marinu ali i na staru jezgru grada. U jednom trenutku ovdje se može smjestiti čak stotinjak gostiju, što je savršeno ako mislite sa sobom povesti oveće društvo i počastiti ih ručkom u Splitu.

Kao i većina 'morskih' restorana tako je i ponuda ovog restorana bazirana na ribljim specijalitetima. Ali, za one kojima prasica bolje miriši nego brancin, tu je i solidna ponuda mesnih jela. Kako ne bi previše komplicirao ja bih iz ponude izdvojio riblju platu i mesnu platu za dvije osobe koje su mene posebno oduševile. Uz dobru hranu restoran je poznat i po tome što na vinskoj karti ima oko 80 kvalitetnih i vrhunskih vina.

Delnice
Goranska Hrvatska poznata je po pravim 'muškim' jelima. Ipak to treba biti hrana koja mora zadovoljiti tjelesne potrebe u teškim uvjetima rada. No u današnje vrijeme pomodarstva gdje se stvari na gastro sceni okreću iz dana u dan, goranska prehrana dobiva svoje mjesto pod vedrim nebom svjetske kuhinje.

Jela od divljači samo su jedan maleni dio bogate gastro ponude Gorskog Kotara. No gdje otići a da vas taj 'luksuz' ne lupi po novčaniku? Ima jedan bistro u Delnicama koji je nadaleko poznat po pripremanju autohtone hrane. Bistro Start Delnice svakodnevno priprema raznovrsne delicije od divljači i ostalog mesa. Nema tog zaljubljenika u meso koji ovdje neće pronaći nešto za sebe.

Šibenik
O Šibeniku nema potrebe previše raspravljati. Ovo je grad koji doživljava svoj ponovni procvat a sve više turista izabire ga kao polazišno mjesto za svoj odmor na Jadranu. No ono što treba navesti kod Šibenika je to da se gastro scena grada budi brzinom svjetlosti.

Od nekada uspavanog grada do prvaka gastro scene obale, Šibenik je taj grad koji morate posjetiti ako želite kraljevski jesti. Tome pridonosi i restoran 'Stari grad' koji se nalazi tik uz more. Za ovaj restoran veli se da je pravo mjesto hedonizma u gradu. Posebice ako volite uživati u dobrim vinima i ribljim jelima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju