Stota obljetnica slavnog Nikona, koji ne treba puno predstavljati, i 50 obljetnica Nikonova natječaja za najbolje fotografije, koji je među fotografskom populacijom jedan od najcjenjenijih, posebno je razveselila sve u Hrvatskoj jer je na tom prestižnom natječaju prvu nagradu svojim fenomenalnim radom "When lanterns flying in sky" zaslužio Tomislav Veić.

Hrvatski fotograf, koji se ovim poslom odnosno ovom ljubavlju bavi desetljećima, a jedan je od popularnijih blogera na platformi blog.hr, na kojoj možete redovito pratiti njegove fotografske priče.



S obzirom na "težinu" natječaja, Tomislav se nikada prije nije prijavljivao na Nikonovu akciju, sve dok se nije sve posložilo, a za njega se posložilo na najbolji mogući način te je njegova fotografija lampiona iznad Zagreba potukla konkurenciju više od 20 tisuća fotografa iz cijelog svijeta i osvojila prvo mjesto između više od 100 tisuća radova koji su prijavljeni na prestižni natječaj.

"S obzirom da je tema natječaja bila "celebration", odabrao sam fotografiju koja je po meni odražavala tu nit vodilju u sebi. Udruga za prevenciju bolesti štitnjače 10. prosinca 2016. organizirala je prikupljanje sredstava na način da se uplati simbolična svota za lampion, koji se potom puštao u nebo. Tom prilikom ispred Nacionalne Sveučilišne Biblioteke skupilo se više od 5 tisuća ljudi koji su puštali lampione u nebo. Kako je bio maglovit dan, odlučio sam otići na vrh Medvednice i fotografirati kako lampioni prolaze kroz maglu i lete u zrak. Očigledno sam i uspio!" ispričao nam je Tomislav, čije smo fotografije i prije rado objavljivali na Punkuferu.

"Nagrada je vrlo vrijedna fotografska oprema, no još je vrjednije što je žiri koji je odlučivao o dobitnicima nagrade to radio konsenzusom i to je trajalo 2 tjedna, a prethodno je svih 100 tisuća fotografija prošlo dva kruga žiriranja u pola godine. Osim materijalnog dijela trenutno je u prestižnoj Tokijskoj galeriji izložba svih dobitnika nagrada, a ta ista izložba putovat će cijelim svijetom. Nadam se da će doći i u Zagreb!"

Tomislav Veić rođen je 1968. godine u Zagrebu. Već od osnovne škole zaokupljen je fotografijom, a prva iskustva stječe u izradi fotografija u crno-bijeloj tehnici. Tijekom razdoblja osnovne i srednje škole pa sve do početka rata intenzivno se bavi fotografijom, i to na svim područjima, od pejzaža do portreta.



Sve su fotografije nastale u okviru njegovih tada limitiranih mogućnosti, kao samoukog i mladog fotografa. Nakon poduže stanke, od kraja rata pa do sredine prvog desetljeća ovog stoljeća, započinje ponovo stvarati. Ubrzo njegovi radovi postaju zapaženi u javnosti, a zadnjih nekoliko godina on svoje radove izlaže na nekoliko samostalnih i više zajedničkih izložbi, od kojih posebno treba istaknuti žirirane izložbe, FOTODAYS – Rovinj, Industrijska baština Siska, niz humanitarnih izložbi, itd.

"Ja sam free lance u smislu da radim samo za sebe, no radim u HEP-u, tako da sam u potpunosti odvojio posao i ljubav prema fotografiji, što mi daje mogućnost da ne moram fotografirati po "naredbi", nego što i kada ja želim, a to je fantastičan osjećaj!"

Nisam ograničen na samo neke motive, volim pejsažnu, no jednako i modnu te i ostale vrste fotografije. Puno sam angažiran na humanitarnom radu, radim besplatno za nekoliko udruga, tako recimo za Udrugu "Pričaj mi" koja organizira predstave za djecu s malignim oboljenjima u bolnicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju