• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Mirisni, sočni i neodoljivi: Recept za fondant krumpire koji se tope u ustima kao maslac

Bez obzira što je toliko jednostavan da ga mogu pripremiti i pravi početnici u kuhinji, fondant krumpir zainteresirao je mnoge slavne kuhare...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.03.2025 16:23 komentari
viber Created with Sketch.
Fondant krumpir
Fondant krumpir (Foto:Shutterstock)

Fondant krumpir jedan je od recepata koji ne izlazi iz mode. Klasičan prilog u britanskim i francuskim restoranima ima profinjeno ime, ali priprema je i više nego jednostavna. Fondant krumpir mogu napraviti svi, bez obzira na iskustvo u kuhinji. Kuhanje počinje već u trgovini prilikom kupnje odgovarajuće sorte krumpira. Najbolji je izbor stari, robusniji krumpir poput sorti Desiree ili King Edward.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Nakon što se prepolovi i oguli, krumpiru se mogu odrezati oštriji rubovi kako bi se dobio kockastiji oblik, a neki chefovi ga oblikuju tako da bude okruglast. 

Iako postoje varijacije na temu, prema klasičnom receptu oguljeni krumpir se najprije prži dok ne dobije lijepu koricu te zatim dovršava u pećnici uz dodatak tekućine. Dobrodošli su i začini poput timijana, lovorovog lista ili češnjaka.

Rezultat je neodoljiva aroma čim se lim izvadi iz pećnice, a na prvi ugriz osjeti se primamljiva hrskavost koja se dalje razvija sočnom i kremastom unutrašnjosti. Fondant krumpiri nisu masni niti teški, što ih čini idealnim prilogom. No to ne znači da niti da su dijetni.

Neki chefovi kažu da najbolje rezultate dobiju iskoriste li guščju mast, Gordon Ramsay preporučuje maslinovo ulje, a neki chefovi se kunu u pročišćeni maslac s kojim treba biti oprezan jer lako zagori.

Kako bi krumpiri omekšali u pećnici, nakon pečenja dodaju se voda sa začinima ili temeljac te pokoja kockica maslaca.

Fondant krumpir - sastojci:

  • 6 velikih krumpira
  • 1 grančica timijana
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • oko 2 dl pilećeg temeljca
  • Sol, papar

Fondant krumpir - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ogulite krumpir pa ga preplovite, posolite i popaprite.
  2. Lim za pečenje ili tavu zagrijte na vatri i dodajte maslinovo ulje. Ulje mora biti vruće kako se krumpir ne bi zalijepio.
  3. Ubacite krumpir i kratko pržite ga s grančicama timijana i kockicama maslaca dok ne postane hrskav.
  4. Kad krumpir dobije boju okrenite ga i dodajte pileći temeljac. Količina ovisi o veličini posude za pečenje, a krumpir ne treba biti potpuno prekriven. Ulijte ga uz rub lima, a ne preko krumpira.
  5. Pecite krumpir u pećnici oko pola sata ili dok ne omekša.

Još fantastičnih savjeta i recepata s krumpirom potražite u nastavku. 

10 jela koja možete napraviti s vrećom krumpira od 10 kilograma Pire od krumpira Palačinke od krumpira Francuski krumpir je hit jelo iz 80-ih za koji vam ne trebaju skupe namirnice +2 Pečeni krumpir sa sirom

Kada kuhati krumpir u kori? Slučaj u kojem ih nikada ne biste trebali guliti Jetrica u umaku poslužite uz pire od krumpira Pire Kuhanje krumpira +3 Varivo od piletine i slatkog krumpira

Naš poznati kuhar otkriva detalje koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu kako ispeći krumpir - 4 kako ispeći krumpir - 3 kako ispeći krumpir - 2 +0 kako ispeći krumpir - 1

 

 

  • #kako kuhati
  • #krumpir
  • #Fondant krumpir
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Prometni kaos oko Vjesnika: Zatvorene ulice, na snazi posebna regulacija
Velika gužva
Kolaps u Zagrebu! Najkritičnije je u ovim ulicama: "Tramvaji su stajali, jedva da su se pomakli. Totalni kaos"
Velika promjena na granici s BiH: Ako ovo niste napravili nećete moći napustiti zemlju
Vozači oprez
Velika promjena na granici sa susjedima! Ako ovo niste napravili, nećete moći napustiti zemlju
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Ronaldo, Musk, Cook... Tko je sve i zašto bio na Trumpovoj večeri u čast saudijskog princa?
birano društvo
Ronaldo, Musk, Cook... Tko je sve i zašto bio na Trumpovoj večeri u čast saudijskog princa?
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Pire od krumpira
Savršenstvo bez mane

Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa

Da biste dobili kremast pire lagane teksture nemojte ga pretjerano miješati – tek toliko da se sastojci povežu. U suprotnom postat će gumast i dobiti teksturu ljepila. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close