Za detalje o ovoj više nego zanimljivoj ideji, postavili smo par pitanja njihovim tvorcima, a evo što smo saznali:

Kako i kada ste došli na ideju da pokrenete Finoteku?
Od 2002. godine naše OPG Kolman iz Međimurja bavi se proizvodnjom plasteničke rajčice, koju smo do 2007. godine plasirali većinom na zagrebačkoj Zelenoj tržnici. Često nam se tamo dešavalo da i naši kupci (trgovine, voćarnice...) također budu iz Varaždinske ili Međimurske županije koji su na Zelenoj tržnici redovito kupovali prehrambene proizvode.


Tako smo i jedni i drugi imali troškove transporta, gubitka vremena itd., koji su zapravo bili nepotrebni. Počeli smo često razgovarati o toj temi sa sve više sudionika tržišta hrane koji su funkcionirali na sličan način te smo od kupaca hrane uvijek čuli isto: „Mi bismo vrlo rado kupovali domaću hranu, pogotovo iz našeg kraja, ali nemamo gdje dobiti informaciju o ponudi iste, tj. ne znamo kako doći do informacija o proizvođačima“! Zbog toga im je često jedino preostajalo kupovati uvoznu hranu koja je puno dostupnija (često i skuplja i nekvalitetnija), hranu koja više nije svježa i ono što je također vrlo bitno – pri tome imati velike troškove.

A svo to vrijeme proizvođači su teško dolazili do kupaca. Tako smo sredinom 2007. godine došli do ideje da osmislimo sustav koji bi omogućio potencijalnim kupcima hrane da jednostavno dođu do informacija gdje se što proizvodi, tko to proizvodi, u kojem periodu godine, radi li se o veleprodaji ili maloprodaji, itd., a već u veljači 2008. godine pokrenuta je Finoteka.com – prva hrvatska internet tražilica proizvođača domaće hrane. Danas u Finoteci imamo preko 2000 proizvođača, a kod nekih od njih možete naručiti hranu na svoj kućni prag na bilo koju adresu u RH.


Na čije sve proizvode računate?
Sva hrana koja se može proizvesti na području Hrvatske mora biti lako dostupna kupcima. To je bit.

Koga nam možete ukratko opisati i preporučiti?
Ima ih mnogo koji zaslužuju da ih se spomene, ali eto kad već pitate – npr. OPG Palinić iz Opuzena koja ima izvrsne mandarine, Borovnice d.o.o. iz Šenkovca s izuzetno kvalitetnim borovnicama, OPG Radica s otoka Visa s plavcem itd. Zaista ih ima mnogo i vrlo smo ponosni što su na Finoteka.com

Koja je garancija da će kupac stvarno dobiti ono što traži?
Iako je Finoteka.com projekt za povezivanje kupaca i proizvođača, dakle bez posrednika, utječemo na razne načine da proizvodi koji se šalju kupcima budu vrhunske kvalitete. Praksa je pokazala da je rizik kod kupnje izravno od proizvođača skroz minimalan, daleko manji no kod kupnje u trgovinama. Sjetite se samo koliko ste puta došli s placa ili iz trgovine i doma shvatili da breskva koju ste kupili nema očekivani okus ili sl., a sami ste je odabrali s police. Kupovina izravno od proizvođača je specifična, zato je tu Finoteka.com da i kupcima i proizvođačima olakša međusobno povezivanje. Iz tog razloga ovih dana pokrenuli smo i sustav za narudžbe pomoću kojeg se u par klikova može naručiti hrana na bilo čiji kućni prag pa nema gubitka vremena oko dogovaranja kupnje. Također, proizvođači s Finoteke su upoznati s time da kupac mora biti zadovoljan s njegovim proizvodima, inače više nema suradnje s Finotekom.

Jesmo li dovoljno pismeni da shvatimo kako treba baratati s vašim softverom?
Klik, odaberi, klik, naruči i hrana dolazi u roku 24 h na vaš kućni prag. To je u principu to!

Objasnite nam jednu običnu kupnju?
Npr. želite kupiti domaći češnjak da vam stigne na adresu. Kupac klikne na češnjak na naslovnici ili ga odabere preko tražilice. Odabere proizvođača koji ima navedenu cijenu i dostavu, odabere količinu, upiše svoju adresu i potvrdi narudžbu. Na mob mu stiže poruka čim paket krene od proizvođača prema kupcu te još jedna poruka par sati prije same dostave. Proizvod dolazi u roku 24 h, a kupac plaća na svom „kućnom pragu“. Dobio je svježi, domaći proizvod izravno od proizvođača, možda s drugog kraja RH, usput je pomogao hrvatskom gospodarstvu, a ne tunguzijskom - i svi sretni i zadovoljni (smijeh).

Koji su načini plaćanja?
Kupac plaća pouzećem prilikom preuzimanja paketa.

Zašto bismo baš trebali kupovati na Finoteka.com?
Zbog toga što smo se kroz 7 godina postojanja dokazali i pred kupcima i proizvođačima. Zbog toga što preko Finoteka.com možete kupovati hranu izravno od proizvođača, bez da trošite svoje i proizvođačevo vrijeme na telefonsku komunikaciju i razna dogovaranja. Zato što ulažemo enorman trud u suradnji s proizvođačima, koji su se ugovorno obvezali da će slati samo kvalitetne proizvode, upakirane kako treba itd. Zato što smo organizirali dostavu na bilo koju adresu u RH u roku 24 h od slanja paketa (osim na neke otoke). Zato što se radi o provjereno i isključivo domaćim proizvođačima. Zato što želimo pomoći domaćim proizvođačima itd., itd.

Pametnome dosta, puno vam hvala!
Hvala i vama, i posjetite nas na Finoteka.com!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju