Film "Slike Orijenta – vandalski turizam" (Images d'Orient – Tourisme Vandale) prikazuje se u četvrtak, 10. studenog 2016., u MM centru, u okviru projekta Kratke slike.

Riječ je o dokumentarcu dvojca talijanske eksperimentalne kinematografije, Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi, sastavljenom od arhivskih snimki iz 1920-ih koje donose prizore prvih turističkih putovanja bogatih Europljana u Indiju, koja su pripremila put za vandalizam masovnog turizma druge polovice 20. stoljeća. Redatelji prikazuju dva odvojena svijeta: lokalno stanovništvo koje jedva ima što obući i jesti, potlačeno, siromašno, izgladnjelo, s jedne strane i pripadnike zapadnjačke elite odjevene po najnovijoj modi, velebne kolonijalne rezidencijalne palače, obilje hrane, paradu moći i objektivizaciju Drugog i Drugačijeg, s druge strane.

Yervant Gianikian i Angela Ricci Lucchi više od 30 godina inspiraciju pronalaze u arhivskim filmskim materijalima koji prikazuju značajne trenutke iz prve polovice 20. stoljeća koji su oblikovali svijet u kojem danas živimo: Prvi svjetski rat, pojava fašizma, antikolonijalizam... Osnova njihovog umjetničkog stvaralaštva je prerada arhivskih snimki.

Film Slike Orijenta počinje u 19.30 sati, a ulaz na projekciju je besplatan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju