Hrvatsku lagano trese manija craft piva, no ako ste pomislili da je Menabrea samo jedna u nizu – prevarili ste se. Iako je Italija najbrojnija europska craft-zemlja, u Menabrei se dnevno proizvede 570 hektolitara piva, što u konačnici daje godišnju produkciju od sasvim korektnih 110.000 hektolitara. Dolaze iz okolice Torina, a njihovu kvalitetu prepoznaju i na svjetskim natjecanjima budući da osvajaju odličja posljednjih 160 godina. U zadnje se vrijeme vole poigrati novim kombinacijama, što im svakako ide u prilog, budući da se dio svjetske pivske scene okreće novim i zanimljivim izazovima.


Zagrebački Fellini otvorio je u ponedjeljak svoja vrata, rasprostro karakteristične karirane stolnjake na masivne drvene stolove i ugostio Menabreu na najbolji mogući način. Iako se dobra procjena može dobiti i bez sljubljivanja s hranom, u suradnji s idejnim pokretačem Juliom Frangenom te zastupnicima Menabree, tvrtkom Sappori Nostrum i ljudima iz Fellinija, dobio sam priliku pred nekolicinu zaljubljenika u Italiju pokušati spojiiti perjanice talijanske kuhinje s pet vrsta piva.


Iako se o ukusima ne raspravlja i vrlo su različiti u konačnici je najvažnije postići tu harmoniju. Sklad. Valjda kao i u svim važnim stvarima u životu. Teško je uopće prenijeti osjećaj koji vas obuzme kad se pred vama nađe masivna drvena daska s pravim talijanskim taleggiom, gorgonzolom i sbirrom. Naime, za našu zalihu se pobrinula novootvorena prodavaonica Sappori na zagrebačkoj tržnici Dolac, a uz sireve lijepo se snašla i kobasica kombinacija svinjskog i ovčjeg mesa. Prvo pivo, Menabrea Lager s 4,8% alkohola lagano je cvjetnog okusa, nenametljivog, s notom kukuruza i zbog toga se divno sljubio s nježnim taleggiom. Aromatičnost gorgonzole je prevladala u ovom spoju, no zato ju je sestrinski obgrlilo naredno pivo.


Amber. Nešto konkretniji. Kremast, jači i vjerojatno savršena pratnja uz divljač, i dobar steak. Uz njega smo eksperimentirali s tramezzinima pripremljenim od šunke, povrća, pesto genovesea dok je vege varijanta umiješala i artičoke u cijelu priču. Dojam? Lijep. Zaokružen. Ako se mene pita ovo pivo mi je jednako lijepo prijalo i uz gorgonzolu i tarmezzine dok se taleggio malo gubio. Kobasica od ovčetine je postala hit dana kad je primila sobnu temperaturu!


Treća perjanica iz pivovare Menabrea, Light, predstavljena je u novoj, luksuznoj boci, koja svojom modernom ambalažom sigurno divno izgleda na rivijeri s one strane Jadrana, a uskoro i naše. rlo lagano pivo koja je naišla na odobravanja prvo ženskog dijela publike. Savršeno bistro i čisto. Lijepa pratnja u ljetnim druženjima i iako vrlo lagano sa samo 3,5% alkohola odlična pratnja jače začinjenim grickalicama i nježnim tramezzinima – konačno su i kuhari Fellinija došli na svoje i oduševili nas slasnim višeslojnim sendvičima. Preporuka su i laganija jela, piletina, pa čak i riba. Ženama je zbog lakoće ova kombinacija puno bolje legla nego bradatim i kršnim mužjacima u publici, koji su na svoje došli trenutak kasnije.


Menabrein Pils ipak je puno konkretniji i definitivno bliži našim ljudima naviklim na naše najprodavanije brendove Ožujsko, Karlovačko i Pan. 5,2% alkohola, više gorčine, svjež i jak – bio je odlična pratnja uz pizzu. Majstori Fellinija su nam pripremili četiri zanimljive vrste koje rijetko gdje imate pojesti. Piemonte s porchettom i mozzarellom, Scarmozu sa sušenim rajčicama i vrganjima, Mezza lunu s ricottom te Calabrese u kombinaciji s dimljenom provolom. Koriste i zero-zero tip brašna pa je hrskava baš po mjeri, dok je odabir file na najvišem nivou. Dakle, samo je Etna nedostajala, kao da nismo u Savskoj ulici...


Posljednje pivo iz rangea, Bock sa 7,5% volumnog udjela alkohola oduševio je sve prisutne. Tamno crvene jantarne (žene su rekle – orah) boje, dobro izbalansirano i konkretno, odlično će sjesti s pečenjem, ćevapima i jakim čokoladnim kolačima. Ipak, vrlo dobro ide i s tiramisuom i kremom od mascarponea i svježih jagoda. Kombinacija crvenog piva i svježih jagoda na početku može zvučati neprivlačno, ali to stvarno morate probati. A tražio se i tiramisu više!


Menabrea piva uskoro će biti dostupne u maloprodaji, a Fellini ih je već uvrstio u svoju kartu. Ne propustite zadiviti prijatelje nesvakidašnjom pivskom dizajnerskom buteljom od 0,75 cl, kako dame, tako i pivopije i geekove – za svakog ponešto! Italija je stigla u Zagreb, sad to pouzdano možemo reći, a na vama je da ocjenite koliko uspješno. Nama se jako svidjelo. Pivili!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju