Udaljeni Farski Otoci u zadnje se vrijeme oglašavaju s ciljem privlačenja turista, no sad, kad broj posjetitelja raste, otoci se jedan vikend u četvrtom mjesecu „zatvaraju“ za goste – osim za 100 sretnika koji žele raditi!

Otoci će zatvoriti svoja „vrata“ za turiste od 26. – 28.4. radi održavanja, ali će ih i tada, moći posjetiti volonteri. One koji uspiju doći taj vikend, čeka rad na mnogim projektima koje lokalci pokreću, poput izrade pješačkih staza u popularnim područjima, postavljanja znakova i slično. Volonterima će zauzvrat biti osiguran smještaj i hrana za tri dana, a također sudjelovati će i u lokalnoj proslavi s domaćinima.

Ovi daleki otoci smjestili su se na pola puta između Norveške i Islanda i dom su čudesnim klifovima, vodopadima, brojnim vrstama ptica i ovaca. Sa samo 50 tisuća stanovnika, u zadnje vrijeme privlače oko 100 tisuća turista godišnje, uz stalni rast dolazaka od 10 posto. Iako ne pate od problema koji muče Barcelonu ili Veneciju, s razlogom se brinu da bi u budućnosti i njih mogao zahvatiti „val turizma“, koji bi zaprijetio njihovoj prirodi.

„Za nas, turizam nisu samo brojke“ , kaže Gudrid Hojgaard iz turističke zajednice. „Svake godine na otoku rado ugošćujemo goste, ali također imamo i odgovornost prema našoj zajednici i divnom okolišu te je naš cilj zaštititi otoke što je više moguće“, zaključuje.

Sve o projektu, ali i o načinu prijavljivanja, saznajte na sljedećoj stranici.

Salzburg za 0 kuna: Kako provesti dan u Mozartovom gradu? Salzburg Salzburg Salzburg +0 Salzburg

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju