U Sjevernom moru, na pola puta između Islanda, Norveške i Škotske, smjestio se arhipelag od 18 otoka. Farski otoci, poznati i kao Ovčji otoci, jer na njima živi više ovaca nego ljudi, autonomna su regija Kraljevine Danske, površine 1399 kvadratnih kilometara na kojima živi 48 tisuća stanovnika.

Iako ne postoje točni podaci o njihovoj povijesti, Farani sebe smatraju potomcima Vikinga. Većina, gotovo 90 posto, bavi se ribolovom i preradom ribe, a ostatak je nezaposlen.

Na Ovčjim otocima samo je jedan aerodrom, Vágar, a stanovnici su prometno povezani tunelima ispod oceana, mostovima koji spajaju 3 najveća i 3 veća otoka na sjeveru, a otoci na jugu povezani su trajektima.

Glavni grad Otoka je Torshavn, što znači Thorovo pristanište.

Zanimljivo je da je stopa kriminaliteta ispod 1 posto, a većinu od 14 zatvorskih ćelija u cijeloj državi zauzmu pijani vozači ili ribari koji se potuku pod utjecajem alkohola. Zapravo, u cijeloj povijesti na ovom otočju zabilježena su dva ubojstva. Prvo 1988. godine, a ono drugo prije 5 godina počinio je Hrvat, ubivši muža svoje ljubavnice.

Još jedna zanimljivost je da je pri snimanju Street Viewa, Google propustio snimiti ove otoke, što je potaklo jednu njihovu stanovnicu da iskoristi najbrojnije stanovnike, ovce, i snimi Sheep View 360.

Farski otoci sa svojim zelenim brežuljcima, velikim liticama, vodopadima idealno su mjesto za odmor za dušu i tijelo, iako malo skuplji (ipak je riječ o Danskoj). Ipak, nije ovdje sve tako idealno.

Farski otoci poznati su i po svojoj tradiciji obreda kojim dječaci "postaju muškarci" ubijanjem kitova i dupina golim rukama, tako da ih tjeraju u plićak i ubijaju. Grindrap je najveći pokolj morskih sisavaca u Europi protiv kojeg se bore mnoge udruge za zaštitu okoliša i životinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju