Institute for Health Metrics and Evaluation napravio je novu studiju koja pokazuje da će do 2040. godina ta titula pripasti Španjolskoj.

Studija objavljena u magazinu Lancet otkriva da će Španjolci imati prosječni životni vijek od 85.8 godina, odnosno 0.1 godine više od Japanaca. Na trećem mjestu najdugovječnijih nacija naći se se Singapurci s 85.4 godina, a slijedit će ih Švicarci s prosjekom od 85.2 godine.

Istraživači su otkrili da je najveća prijetnja ljudskom zdravlju pretilost, pušenje, neumjerena konzumacija alkohola, visoki tlak i povišene razine šećera u krvi, odnosno stvari na koje pojedinci mogu utjecati.

U prilog Španjolskoj kao najdugovječnijoj naciji do 2040. godine ide i njezino državno zdravstveno osiguranje, koje je Svjetska zdravstvena organizacija smjetila na ljestvicu sedmog najboljeg u svijetu.

Na drugoj strani ove priče nalaze se zemlje s najnižim očekivanim životnim vijekom. Do 2040. godine na dnu ljestvice naći će se afričke zemlje Lesoto u kojoj će prosječna osoba živjeti 57.3 godine, Srednjoafrička Republika s 58.4 godine, Zimbabve s 61.3 godine te Somalija s 63.6 godine.

Rezultate cijele studije možete pročitati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju