Poljički soparnik je pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretova ulja, češnjaka, soli i vode, a sada je registriran kao zaštićeni proizvod na razini EU-a pod nazivom 'Poljički soparnik', 'Poljički zeljanik' i 'Poljički uljenak'.

Poljički soparnik je razvaljeno tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenim lukom, a ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu 'kominu', odnosno na žaru posut pepelom. U svakodnevnom govoru najčešće se koristi poljički soparnik, dok su nazivi 'Poljički zeljanik' i 'Poljički uljenak' u uporabi većinom među stanovnicima poljičkog kraja.

Zemljopisno područje Poljica omeđeno je rijekom Cetinom na sjeveroistoku, rijekom Žrnovnicom na zapadu i Jadranskim morem na jugu. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica i imaju ukupno 21 naselje.

Konačni proizvod je razvaljeno tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenim lukom ili kapulom, ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu 'kominu' u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan reže se na komade ili fete u obliku romboida – pašajice.

Zaštita Poljičkog soparnika se temelji na dugoj tradiciji proizvodnje. To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru. (HINA)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju