Na Eko placu je uvijek veselo, uživa se u kavi te razgovara s ekipom iz udruge Vestigium, glavnima i odgovornima za ovu i brojne druge inicijative koje obogaćuju život građana, ali i turista koji ponekad dolaze zaviriti kako bi vidjeli što se događa na živopisnoj, seoskoj tržnici u gradu.
Može se tamo naći finog povrća i voća, pasirane rajčice, jaja slobodnih koka, ajvara, džemova, kravljeg i kozjeg mlijeka, jogurta, biljnih pripravaka za dohranu i zaštitu bilja, kao i slanih kiflica, tahinija i beskvasnog kruha… Stručnjaci će rado razgovarati o eteričnim uljima, a dogovoriti se možete i za analizu sastava tijela te dobiti savjete nutricionista.

"Plac je nastao potpuno slučajno kad smo nas tri cure iz udruge poželjele da nam se dostavljaju košarice svježeg, lokalnog i organskog povrća. Nakon godinu dana bilo nas je dvadeset, pa su proizvođači sve stavili na radni stol kako bismo mogli sami odabrati ono što kome treba. Nakon prvog proizvođača došao je drugi, treći, peti, pa ih danas imamo četrdesetak u bazi. Odaziv na Eko plac je izvrstan, budući da je potreba za dostupnošću svježe, lokalne i organske hrane u porastu, a ponuda je poprilično oskudna. U Hrvatskoj je tek 2 posto poljoprivredne proizvodnje ekološko.

Proizvodi uključuju stalnu sezonsku ponudu OPG Iličić iz Križevaca, koji se bavi biodinamičkim uzgojem voća i povrća, dok povremeno imamo primjerice zimsku ponudu OPG Rubčić iz Stupnika koji ima ekološku proizvodnju batata, krumpira i tikvi, ili pak OPG Mataga iz Opuzena koji imaju ekološku proizvodnju citrusa“, objašnjava Irena Borovina iz Vestigiuma koja je sa svojim prijateljicama osluškujući potrebe svojih susjeda i sugrađana došla na ideju osnivanje udruge.

> 5 supermoći "majke svih žitarica“ koju smo posudili od Inka

One su se odlučile pozabaviti nedostatkom mjesta za okupljanje, kao i sadržaja za djecu i odrasle te osmislile multifunkcionalni prostor gdje se provode inicijative građana za razvoj lokalne zajednice. Nemate li vremena za plac, udruga olakšava život Zelenim košaricama, odnosno mogućnosti naručivanja proizvoda internetom.

"Zelene košarice organiziramo ponedjeljkom od 18 do 19 sati u udruzi kako bi oni koji žele mogli kupiti voće i povrće direktno od proizvođača. Nakon što poklikate na obrascu narudžbe što trebate, dođite preuzeti svoju košaricu. Proizvođaču odlazimo u pomoć u sadnji ili berbi te organiziramo druženja kako bi proizvođači i kupci postali prijatelji i vjerovali jedni drugima. Taj se način distribucije u svijetu zove Community supported agriculture", objašnjava Irena.

Želite li vidjeti kako branje slasnih plodova izgleda iz prve ruke, s udrugom se može krenuti i na izlet.   

"Potrpamo se u aute i put pod kotače, dođemo iz grada u čistu i mirisnu prirodu, doručkujemo domaće štrukle, a nakon malo rada poput sadnje jagoda ili berbe grožđa guštamo u domaćim specijalitetima ispod peke ili s roštilja.
Ove godine provodimo i projekt OPG FEST povodom kojeg građane besplatno vodimo na izlete, na kojima organiziramo razne tradicijske radionice poput bubnjanja ili pripovijedanja ili etno pjevanja. Projekt je podržao Grad Zagreb", dodaje Irena. 

U udruzi se naveliko kuha, a radionice vodi chefica Nataša.

"Kuhamo od sezonskih i lokalnih namirnica, a ponekad upoznajemo i strane kulture kroz okuse i mirise njihovih kuhinja. Osim Nataše kod nas kuhaju i Vegan Thugz, ekipica koja dobrim primjerom ljudima pokazuje da je fino i sito biti vegan, zatim Kolektiv Sjemenčice koji nam demonstrira kako od hrane koja bi završila kao otpad skuhati fina i ukusna jela, a rado ugostimo i neke kuhare amatere koji s nama žele podijeliti neki svoj specijalitet", dodaje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju