Eko kućice
diljem svijeta nisu novost s obzirom na rastući broj ljudi koji žele očuvati planet i živjeti na održiv način, sa što manje utjecaja na okoliš. U svom nastojanju da pridonesu ovim ciljevima, norveški par Ingrid i Benjamin Hjertefolger napravili su poprilično neobičnu kućicu na Arktičkom krugu, gdje su oboje odrasli.

Nakon pomnog istraživanja, izgradili su kuću od prirodnih materijala, pijeska, gline i slame, a ono što ju čini posebnom je staklena kupola koja ju okružuje sa svih strana. Kupolu su napravili kako bi osigurali zaklon od arktičke klime i produžili si poljoprivrednu sezonu.

Kupola je napravljena od 360 pojedinačnih staklenih ćelija, visoka je 7,5, promjer joj je 15 metara, a napravljena je tako da može podnijeti i arktički snijeg. Zahvaljujući kupoli, Hjertefolgerima je potrebno manje energije za zagrijavanje kuće.

> Genijalne kuće koje "stvaraju" sve, od struje do vode i hrane

Oko kuće uzgajaju svoje bilje, voće i povrće, a nešto jestivog bilja skupljaju i u prirodi. Jako malo toga kupuju. Korištenu vodu pročišćavaju u sistemu i koriste za bilje.

Objekt su počeli graditi 2012. i bilo je potrebno godinu i pol da se završi. U videu pogledajte kako to izgleda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju