Ekoplaza LAB brend je nizozemskih trgovina zdrave hrane. Sve je u njihovu lancu zdravo i organskog porijekla, a vlasnici vjeruju da kada dobro tretiramo zemlju, nastaju zdravi i ukusni proizvodi, puni nutrijenata i bogati okusom. U njihovim trgovinama nalazi se više od 700 proizvoda, ali to nije ono po čemu je trgovina posebna.

Ekoplaza na policama svoje trgovine u Amsterdamu odnedavno nema niti jedan artikl koji je upakiran u plastiku! Živjeti zdravo ne znači samo jesti zdravo, već i brinuti o svom okolišu, pa su odlučili više ne prodavati proizvode koji su upakirani u plastiku.

Ecoplaza LAB - 2 Ecoplaza LAB - 2 (Foto: Ecoplaza LAB)

Pronašli su alternativu u formi inovativnog biorazgradivog materijala napravljenog od šećerne trske. Većina proizvoda u trgovini upakirana je u njega, a može se potpuno razgraditi u svega 12 tjedana.

Iako je vrlo slično plastici, svako pakiranje nosi oznaku certifikata da je potpuno biorazgradivo, pa na temelju te oznake i kupci mogu prepoznati što kupuju. Ova pakiranja možete staviti i u kompost i razgradit će se sa svim ostalim kuhinjskim otpadom. Vlasnici poručuju da je ovo samo korak u svjetskoj borbi protiv zagađenja plastikom.

Osim u biorazgradivom pakiranju, proizvodi su pakirani u staklo. Osim toga, u Ekoplazi ističu da se u svijetu danas svake minute koristi jedan milijun plastičnih boca – samo za ispijanje vode. Manje od 9 posto ih se reciklira.

Stoga oni u svojim trgovinama imaju Bluewater, aparat istoimene švedske firme koji pročišćava vodu na licu mjesta. Potiču kupce da sa sobom ponesu staklene boce i natoče si svježu vodu, pročišćenu iz obližnjeg kanala.

Ekoplaza LAB nastao je u suradnji s britanskom aktivističkom grupom A Plastic Planet. Nadaju se da će svi supermarketi u Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro slijediti njihov primjer i poći putem bez plastike.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju