Upoznajte grad koji zovu najsunčanijim gradom Škotske, pun raznolikih barova, restorana, trgovina, umjetničkih i dizajnerskih galerija te glazbe. Riječ je o budućoj hit-destinaciji zvučnog imena – Dundee! Naime, zbog brzo rastuće kulturne scene, obnove i preobrazbe gradske rive, novootvorenog V&A muzeja i brojnih drugih zanimljivosti poznati izdavač turističkih vodiča Lonely Planet uvrstio je Dundee u Top 10 gradova u Europi za 2018. godinu. Donosimo koje atrakcije nikako ne smijete propustiti i kako uopće doći do Dundeeja.

Riva kao središte brojnih atrakcija

Priolazeći uz rijeku Tay u Dundeeju, prva stvar koja će vam ukrasti pažnju jest novootvorena kulturna atrakcija V&A Muzej, prvi muzej dizajna u Škotskoj. Ovaj muzej izgledom nalikuje brodu, a trenutačna izložba Ocean Liners: Speed and Style sastoji se od predmeta koji objašnjavaju povijest moćnih parobroda kao "velikih plutajućih palača". Okvirna cijena ulaznice iznosi od 50 do 100 kuna.

Grad pun povijesnih brodova

Odmah preko puta muzeja nalazi se RRS Discovery, brod od povijesnog značaja s tri jarbola kojim je kapetan Scott proširio granice istraživanja na Antarktici. Ljubitelji brodova u Dundeeju će doći na svoje jer se na udaljenosti od desetak minuta pješice nalazi HMS Frigate Unicorn, jedan od najstarijih brodova na svijetu. Na pramcu broda nalazi se jednorog okovan zlatnim lancima, ujedno i simbol Škotske.

Dundee - 2 Dundee - 2 (Foto: Getty Images)

Pogled s vulkana

Panoramski pogled na grad i rijeku Tay pruža se s ugašenog vulkana Dundee Law, ujedno najviše točke grada. Smatra se da je vulkan star više od 400 milijuna godina, a arheološki nalazi otkrili su ostatke rimske keramike iz 1. stoljeća. Na vrhu brežuljka nalazi se spomenik posvećen palim borcima Prvog i Drugog svjetskog rata. Do vrha se može doći pješice, autobusom ili automobilom.

Obvezan selfie s poznatim strip-junakom

Tko je bio Desperate Dan, znaju svi ljubitelji stripova, a riječ je o junaku i maskoti poznatog škotskog stripa The Dandy. U stripu se on predstavlja kao najjači kauboj na svijetu koji podiže kravu s jednom rukom i slasno uživa u kravljoj piti koja mu daje snagu. Ovaj brončani kip teško ćete promašiti jer je visok dva i pol metra, što je primjerena veličina za junaka!

Kreativna strana grada

Dundee nudi brojne sadržaje koji će zadovoljiti svačiji ukus. Ljubiteljima kulture i umjetnosti savjetuje se posjet galeriji i muzeju McManus, centru suvremene umjetnosti i kazalištu. Za znanstvenike i obožavatelje svemira tu je gradska zvjezdarnica i znanstveni centar u kojem mogu izvoditi razne pokuse. Oni posjetitelji koji vole istraživati gradske površine i pri tome nešto naučiti zaputit će se u vrtove Slessor s ''džepnim vrtovima'' koji otkrivaju najpoznatije ličnosti Dundeeja.

Kako doći do Dundeeja?

Do Dundeeja je najlakše doći od glavnog grada Škotske – Edinburgha. Vožnja vlakom traje oko sat vremena ovisno o liniji, a karte se mogu pronaći po cijeni od otprilike 170 kuna. Ako se odlučite na prijevoz autobusom, vožnja traje oko pola sata duže, a cijena karte iznosi od 100 do 180 kuna, ovisno o potražnji.

Dundee je grad koji se može pohvaliti s čak s dva sveučilišta, stoga gradske ulice i noćni klubovi vrve mladim ljudima. A sad, dosta izlika za tmurnu jesensku svakodnevicu i pravac Dundee, dok ne postane mainstream

Švedski kod lijepog ponašanja: Zašto nikada ne biste smjeli prekršiti njihov "lagom" Pužići Kava Švedska - 4 +0 Stockholm

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju