Katar
Pod vladavinom emira Hamad bin Khalifa al Thania iz dinastije Thani, Katar se preobrazio iz tradicionalne u modernu socijalnu i bogatu državu kakva je danas. Emir Hamad odgovoran je za slobodu govora medija, ali i za mnoge društvene, obrazovne i kulturne promjene. I dok Emir predstavlja suverenu vlast on je dužan vladati prema islamskom šerijatskom zakonu te prilikom donošenja odluka mora uzeti u obzir mišljenje vodećih uglednika i vjerskih vođa u zemlji. Danas Katar većinu svoga bogatstva duguje prirodnim resursima nafte i plina, što ga čini jednom od najbogatijih država na svijetu.

Ujedinjeni Arapski Emirati
Sedam emirata smještenih na ovom poluotoku čini ovu državu. Svaki ima svog emira, a zajedno tvore vladu UAE, kojom upravlja predsjednik UAE. Zemlja svoju financijsku stabilnost duguje nafti i plinu, a u nedavnoj prošlosti postala je izrazito popularna među turistima. Službena religija je islam, a država nema liberalne stavove prema drugim religijama. Zakoni zemlje usko su definirani tumačenjem islama i izrazito su strogi. Tako postoji velika nejednakost između prava žena i muškaraca, gdje su žene totalno podređene muškarcima.


Andora
Andora je mali komad zemlje koji se nalazi između Francuske i Španjolske u jugozapadnoj Europi. 1607. godine, kralj Henry VII Francuskoj je izdao naredbu kojom ovu državu proglašava kneževinom. Najveći dio ekonomije bazira se na turizmu, a zbog svojih blagih poreznih zakona privlači jako puno ulagača. Zbog svoje male veličine državom je lako upravljati, a vlasti su u posljednjih desetak godina učinili puno toga kako bi privukli investicije i poboljšali kvalitetu života.

Bruneji
Bruneji su suverena država koja se nalazi na sjevernoj obali otoka Bornea u jugoistočnoj Aziji. Dugo godina Bruneji su bili kolonija pod Britanskim upravljanjem, da bi se 1984. oslobodili i povratili svoju neovisnost. Danas državom upravlja sultan koji ima apsolutnu vlast. On svoju vladavinu temelji na konceptu Melayu, islamskoj religiji i političkom okviru. Zemlja ima parlament, ali kraljevska obitelj uživa status božanstva. Proizvodnja nafte i plina čine 90% gospodarstva ove zemlje, a ostatak se temelji na stranim ulaganjima u domaću proizvodnju.

Oman
Oman je nasljedni sultanat, što znači da njime vlada sultan i da on svoju vlast prenosi na svoje nasljednike. On je ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, premijer, ministar obrane, vanjskih poslova i financija. Sultanat nema političkih stranaka niti parlament, iako postoje mnoga predstavnička tijela koja služe kako bi savjetovala vladara. Oman je primjer države u kojoj vlada visoki stupanj unutarnje stabilnosti.

Swaziland
Vladar države naziva se Ngwenyama što u prijevodu znači lav. Prema ustavu, lav je simbol jedinstva i vječnosti Swazi nacije. Kralj vlada državom uz pomoć vijeća ministara i nacionalnog parlamenta. Po tradiciji on vlada uz pomoć svoje majke koja se oslovljava Ndlovukati odnosno - majka slonica. Ako majka kralja više nije živa, može ju zamijeniti neka od njegovih žena. Prema ustavu kralj ima mogućnost imenovanja premijera i nekoliko članova parlamenta i zakonodavne vlasti, a izbori se održavaju svakih pet godina.


Vatikan
Vatikan je samostalan grad-država koji pokriva nešto više od 100 hektara površine. Vatikanom upravlja poglavar katoličke crkve u formi apsolutne monarhije. Ima svoju zastavu i himnu, valuta je euro, ali izdaju vlastite kovanice, vlastite poštanske marke, putovnice, registarske pločice i imaju vlastite medije. No, ono što Vatikan nema je porezni sustav kojim se oporezuju njegovi stanovnici. Trenutno u gradu živi oko 600 ljudi od kojih je većina diplomata iz stranih država, ostatak su svećenici, kardinali i pripadnici švicarske garde koji štite papu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju