Dvadeset i dvije zemlje svijeta nemaju svoju vojsku. Abecednim redom:

Andora
Costa Rica
Dominikanska republika
Grenada
Haiti
Island
Kiribati
Lihtenštajn
Maršalski otoci
Mauricijus

Mikronezija
Monako
Nauru
Palau
Panama
Sveta Lucija
Sveti Vincent i Grenadini
Samoa
San Marino
Solomonski otoci
Tuvalu
Vanuatu
Vatikan


Čak sedam zemalja s ovog popisa je po veličini teritorija među deset najmanjih na svijetu. Neke od tih država nikada nisu bile osvajane, dok neke nakon proglašenja samostalnosti nisu uspostavljale vojsku, ostavljajući bivšim kolonizatorima da brane njihov teritorij.


Neke države s popisa nekada su imale svoje vojske, ali su ih odlučile raspustiti. Četiri od njih su u Latinskoj Americi i na Karibima. Costa Rica je svoju vojsku ukinula 1948. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Jose Figueresa Ferrera koji je na vlast došao, ironično, vojnim ustankom. Vjerojatno je ukinuo vojsku kako bi spriječio novi udar protiv samog sebe? Grenada i Panama su svoje vojske ukinule nakon američke invazije, i dopustile Amerikancima njegovu obranu.

Costa Rica tvrdi da nema vojsku, nego tek jedinicu od 70 specijalaca koji se bore protiv kriminala, trgovanja ljudima i preprodaje droge, no zapravo su vojska u punom smislu. Nakon što se 2010. godine na teritorij Costa Rice iskrcalo oko 7.000 pripadnika američke vojske, bolivijski predsjednik Evo Morales izjavio je da Costa Rica ima vojsku, američku vojsku.

Nema savršene definicije što znači ne imati vojsku. Tako sve države koje se nalaze na CIA-inom popisu formalno nemaju vojsku ali imaju neki oblik sigurnosnog servisa i stupanj kojim se fokusiraju na zbivanja koja se događaju oko njih. Tako na primjer Island, članica NATO-a, sudjeluju u mirovnim misijama sa svojom civilnom jedinicom.

Tu je i jedna vrlo bitna činjenica zašto je dobro - ne imati vojsku. U 2012. godini potrošeno je oko 2,42% globalnog BDP-a, 2 trilijuna US dolara, na troškove vojske. Stoga ako nemate potrebe za vojskom, zašto biste uopće trošili na hladan pogon vojnika koji vam ionako nisu potrebni?

Što mislite, hoćemo li izborom nove predsjednice ponovo slati mladiće u (našu) vojsku?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju