U Hrvatskoj ćete platiti četristotinjak kuna za jedan kilogram rib eye odreska koji je odležao nekoliko tjedana u specijalnoj komori s unaprijed određenom vlažnošću zraka i temperaturom. Uz takozvanu metodu suhog zrenja (eng. dry aging) junetina dobiva posebnu mekoću, punoću okusa i dodatnu nutricionističku vrijednost.

S obzirom na to da je riječ o skupocjenom postupku i komadu mesa, mesni avanturisti na internetu počeli su eksperimentirati i tražiti načine kako isti okus mesa dobiti za manje vremena i novca.

Otkriveno je da se uistinu može približiti savršenstvu okusa mesa koje je obrađeno metodom suhog zrenja uz pomoć riže koji. Koji je zapravo kuhana riža koja je fermentirala uz pomoć kulture Aspergillus oryzea, a koja je osnovni sastojak popularnog umaka od soje ili miso paste.

Želite li iskušati ovu metodu koja je namijenjena samo najvećim mesnim avanturistima? Imajte na umu da ovaj trik nije najpraktičniji, ali su rezultati izvrsni.

> Najveća greška kod pečenja mesa na roštilju

Postupak:

1. Koji rižu (koja se može kupiti u internetskim trgovinama poput Amazona) sameljite u blenderu u sitan prah, a potom njime izmasirate željeni odrezak i dobro prekrijte svaki njegov djelić.


2. Za ovaj eksperiment ne morate koristiti isključivo rib eye odrezak, već i bilo koji drugi dio junećeg mesa koji imate pri ruci – npr. sirloin ili flan.

3. Objesite odrezak na kuku, stavite ga u hladnjak neotkrivenog i pustite da tako stoji 48 do maksimalno 72 sata.

4. Dobro isperite svu koji rižu s mesa prije termičke obrade i posušite ga papirnatim ručnikom.

5. Začinite meso solju i paprom te ga ispecite na grilu ili na tavi. Po želji ga možete završiti u pećnici.

Ovako tretirani odrezak vrlo je sličan mesu koje dozrijeva metodom suhog zrenja od 20 do 50 dana te se lakše karamelizira na vatri za razliku od običnog odreska. Okus mu je bogat, luksuzan i orašast, ali i pomalo slatkast, što nije slučaj s rib eye odreskom koji je odležao 45 dana u komori za suho zrenje.

Budimo realni, ništa ne može u potpunosti zamijeniti kvalitetan komad mesa koje je dozrijevalo više od mjesec dana u idealnim uvjetima i specijalnoj komori, ali ovo je vjerojatno druga najbolja stvar.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju