1. Drveće mogu eksplodirati!
Iako zvuči nevjerojatno, kompleksni spoj kemijskih reakcija koje se odvijaju u pojedinim vrstama drveća - može dovesti do prave eksplozije.


2. Drveće ima svoje zaštitare!
Jedno drvo teško da će se obraniti od ljudi i njihovih motornih pila, no za one prirodne štetočine, neka su drva toliko napredovala u evoluciji da imaju vlastite obrambene mehanizme. Primjerice, drvo akacije poznato je po tome što pruža utočište neprijateljskim mravima koji je čuvaju od drugih nametnika.

3. Drvo može počiniti samoubojstvo.
Postoji jedna vrsta palme koja raste na Madagaskaru, i može samu sebe toliko iscrpiti da jednostavno uvene.



4. Mogu postati gotovo besmrtna.
Drveće je jedno od najstarijih organizama na svijetu. Ako se nalaze u savršenim vremenskim uvjetima, nema limita koliko dugo može živjeti. Na svijetu postoji drveće starije od 9 tisuća godina, poput onog u Švedskoj, Stari Tjikko, koje je otkriveno 2004. godine.

5. Pojedina stabla mogu sama stvoriti svoje gnojivo.
Ovdje prvenstveno mislimo na drveće koje raste u prašumskim područjima.


6. Mogu samostalno amputirati svoje grane
Iako ne mogu zacijeliti svoje rane onako kako se to događa ljudima, kako bi ostala zdrava i živa, neke vrste drveća mogu samostalno otpustiti svoje grane koje ih ugrožavaju.

7. Drveće komunicira međusobno
To je dokazala znanstvenica Suzanne Simard, ekologinja koja je proučavala jezik drveća. Po njoj, drveće komunicira putem korijenja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju