Kako priroda radi čudesne stvari poznato je ako se osvrnemo svugdje oko sebe, a ovaj puta donosimo priču o slavnim – stablima. Naime, ova stabla su držala ili drže razne rekorde, a koje, saznat ćete u ovom tekstu.

Najstarije stablo ikad

Titula najstarijeg stabla ikad ide jednim američkom iz porodice borova, zanimljivog imena – Prometej. Nalazilo se na nepristupačnom terenu u Nevadi, a kad se pogledalo njegove godove, procijenjena je starost od oko 5 tisuća i 200 godina. Nažalost, već dugo nije među „živima“, jer je posjećeno 1963. godine.

Najstarije živuće stablo

Ako Prometeja ne možete vidjeti, možete vidjeti zato jedan od tisućljetnih borova (zapravo, u praksi - ne možete). Njegovo ime je, sasvim logično, Metuzalem, a poznato je samo da se nalazi u SAD – u. Naime, zbog starosti od oko 5 tisuća godina, njegova lokacija, s obzirom da se stablo želi zaštititi, je tajna.

Najveće živuće stablo

Također se nalazi u SAD – u, točnije u Nacionalnom parku Sekvoja, a nosi ime General Sherman. Potječe iz porodice sekvoja, a visoko je gotovo 90 metara. Koliko je veliko, dovoljno govori podatak kako bi se od ovog stabla moglo dobiti ni manje ni više nego 5 milijardi šibica, a težina se procjenjuje na 1800 tona. Ni ovo stablo nije baš u cvijetu mladosti, s obzirom da je „proslavilo“ 2100 rođendana...

Najviše živuće stablo

Odaziva se na ime Hyperion i nalazi se u nacionalnom parku Redwood, naravno, u SAD – u. Stablo je visoko 115 metara, točnije, tolika je bila njegova visina prilikom zadnje mjerenja, 2006. godine.

Najdublje stablo

Ovo je onaj dio koji ne vidimo, tj. koji se događa ispod zemlje. U Južnoafričkoj Republici nalazi se stablo koje treba jako puno vode, te njegovo korijenje seže u dubinu od nevjerojatnih 125 metara! Stablo je živo 70 godina, a svaki dan „potroši“ 25 litara vode.

Stablo na najvišoj nadmorskoj visini

Polylepis tomentella porodica je stabla koja rastu na najvišim nadmorskim visinama. Njih možete naći između 4000 i 5200 metara u Andama u Južnoj Americi, a također, prilično dugo i žive, 700 i više godina.

Najbrže rastuće stablo na svijetu

Pustenasta paulovnija, koja je najčešća u zapadnoj i centralnoj Kini, ali i Sjevernoj Americi, može narasti čak 30 centimetara u samo tri tjedna. Također, u prvoj godini dostigne visinu od 6 metara, a proizvodi i tri do četiri puta više kisika od ostalih stabala.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju