Vratili ste se s mora na kojem ste se dobro nauživali na plaži i izguštali u dalmatinskim specijalitetima, no nije vam dosta? Ostalo vam je još nekoliko dana godišnjeg odmora, a znate da ćete zimske praznike provesti kod kuće? Zašto ne bi istražili i upoznali predivan iločki kraj?

Od Zagreba će vam do Iloka trebati nešto manje od četiri sata idete li autocestom, no zašto ne bi putovali starom cestom i putem istražili sve što se nudi? Lonjsko polje, Požega, kukuruzni labirint u Pleternici, ručak u nekom od restorana u Slavonskom Brodu i već ste stigli. Iako vam se put malčice produžio, dan će vam biti potpuniji.

Dočekat će vas zaista zanimljivo turističko naselje "Stari podrum", kao i predivne vizure silnog Dunava. Tu ćete dobro guštati i u vinu i hrani, ali ćete i puno naučiti o enologiji i povijesti ovog daleko poznatog vinorodnog kraja. Prvi pisani tragovi o uzgoju grožđa iz kojeg se dobiva fina kapljica datiraju još iz ilirskog doba, pa tu tradicije i kvalitete ne nedostaje.

Dva vinska podruma izgrađena su u 15. i 18. stoljeću. Obiđite ih i istražite jer pričaju zaista posebnu priču. Upoznajte se s tradicijom proizvodnje vina dugom više od 500 godina, a možda ćete saznati i koju tajnu o proizvodnji, stoga dobro slušajte savjete i priče vrhunskih enologa i sommeliera.

Degustacije vina ovdje su nezaobilazne, pružajući vam spektar različitih sorti: od popularne graševine, laganog chardonnaya voćne arome preko rajnskog rizlinga, kojeg krasi epitet najplemenitije bijele sorte vina pa sve do traminca principovca, intenzivnog mirisa i slatkastog okusa. Harmoniju mirisa vina dodatno će začiniti zalogaji vrhunskog sira i kruha.

Nakon što ste se enološki "obrazovali" u podrumima, skoknite do restorana "Stari podrum" koji je smješten u rustikalnom ambijentu u kojem se nekad nalazila vinarija. Potražite savjet koje vino prija uz koje jelo i naručite ono što vam najbolje odgovora. Izbor je velik i jela vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Sljedeći dan rezervirajte za razgledavanje Iloka, a to najbolje možete tako da se provozate turističkim vlakićem prigodnog naziva "Traminac express". Uz stručno vodstvo upoznat ćete sve znamenitosti mjesta, a vaša krajnja destinacija bit će vidikovac na Ladanjskom imanju Principovac. S ovog se mjesta nećete dati samo tako, jer su pogledi na Ilok, Srijem i Bačku zaista nešto u čemu ćete htjeti uživati malo duže.

Večeri su ovdje zaista nešto posebno, no prije no što legnete i smjestite se u prozračnim i elegantno uređenim sobama u sklopu samih Starih podruma, guštajte uz čašu vina, pogled na Dunav i netaknutu prirodu koja ga okružuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju