Mlada, lijepa i fatalna, epiteti su koji se pridodaju jednoj od najmoćnijih žena svijeta, koja je vladala Egiptom prije više od dvije tisuće godina. Ona je bila posljednji egipatski faraon, a čak dva tisućljeća nakon njene smrti, njezin život inspirira brojne filmove, knjige i predstave koji na razne načine pokušavaju dočarati i prikazati život ove fascinantne žene.

Godine 48. pr. Kr. je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu, i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Kleopatra je svoj buran i kratak život završila samoubojstvom, s čime je i izumrla kraljevska loza, a Egipat pretvoren u rimsku provinciju.

No, gospođa je ušla u legendu, a za sve znatiželjnike i obožavatelje - dobra vijest! Izložba posvećen Kleopatri održava se u rimskom Chiostro del Bramanteu, i biti će postavljena sve do 2. veljače 2014. godine. Donosi oko 180 izložbenih primjeraka iz cijelog svijeta koji će vas upoznati s burnim životom ove žene, a uključuje brojne urne, skulpture, i ostale umjetnine iz muzeja poput Luvrea u Parizu ili Britanskog muzeja u Londonu.

Uostalom, to je još jedan način da saznate je li uistinu imala velik nos (kako je lijepo primijetio Obelix!)...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju