Možete li nam reći kako je došlo do podjele Wine Expoa u dva vikenda i dva grada?
U želji da što bolje istaknemo poslovni segment, festival smo podijelili na dva dijela. Poslovni dio selimo u Split 24. i 25.04. u hotel Radisson koji odabran je zbog svoje atraktivnosti, položaja i pristupačnosti, dok Split kao nova destinacija te poslovni i gastronomski centar Dalmacije, pruža idealne uvjete da izlagači na Dalmacija Wine Expou ostvare što bolju poslovnu suradnju. No, kako je Makarska već tradicionalno naš domaćin, samo tjedan dana nakon Splita, festival se nastavlja 01. i 02. svibnja 2014. u sklopu Wine & Fun days na Kačićevu trgu, gdje naše posjetitelje očekuju probrani vinari i mnoštvo zabavnog sadržaja i koncerata, od kojih izdvajamo nastup Nene Belana & Fiumensa. Rušit ćemo i svjetski rekord u broju ljudi koji je nazdravio vinom. Nakon SAD-a, Kine i Japana, nadamo se postaviti novi rekord na ponos grada, Dalmacije i cijele države. Stoga, tjedan dana nakon Splita, svi u Makarsku!

Koji je ovo Wine Expo po redu, što ste nam pripremili?
Na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo svih naših izlagača i posjetitelja, nastavljamo svoj rast i ovo je 5. po redu Dalmacija Wine Expo.
Nova lokacija u Splitu, u hotelu Radisson Blu tih dana postati će mjesto susreta ponude i potražnje, mjesto gdje će vinari iz cijele Dalmacije predstaviti svoje vinske novitete svim posjetiteljima. Od zadarskih i nadinskih vinara, preko skradinskih, primoštenskih i kaštelanskih, zatim imotskih, vrgorskih, neretljanskih (Komarna) sve do konavoskih. Biti će tu i otočkih vina sa Paga, Brača, Visa, Hvara, Korčule, te poluotoka Pelješca. I ove godine, uz standardno izlaganje, jedan će dio prostora pod nazivom “Teatar dalmatinskih sorti” biti odvojen samo za autohtone dalmatinske sorte, kojim će se prezentirati iznimno enološko bogatstvo dalmatinskih vinograda. Osnovni nam je cilj potaknuti poslovni segment, odnosno ojačati udio poslovnih posjetitelja, jer festival je izuzetna prilika da se na jednom mjestu kušaju i odaberu vina za vinske karte. Upravo zato smo oba dana u četvrtak i petak, 24 i 25.04. predvidjeli posebno vrijeme rezervirano za F&B managere, sommeliere, restoratere, ugostitelje, chefove, distributere, izvoznike te specijalizirane novinare i vinske blogere.


Koje biste radionice izdvojili?
Pojačali smo stručni program. Među uvaženim gostima je i Marie Von Ahm, članica Le Grand Jury Europeen i specijalist za wine trade business. Marie će održati radionicu o izvozu i mogućnostima te poteškoćama izvoza Hrvatskih vina, a već tradicionalno provjeravat ćemo i potencijale najboljih plavaca iz berbe 2011., te bijelih dalmatinskih vina u zanimljivim radionicama pod vodstvom Saše Špiranca. Tu je i odlična radionica koju donose predstavnici kompanije Blue Danube Wine, vodećeg uvoznika hrvatskih vina u SAD-u, Michael Newsome i Eric Danch. Otkrit će potencijale američkog tržišta, navike tipičnog vinskog konzumenta, cjenovne razrede u kojima se vino zapravo prodaje, tipove vina s najvećom šansom za uspjeh i pružiti još mnogo drugih korisnih savjeta temeljenih na njihovu višegodišnjem iskustvu rada s vinima i obrade američkog tržišta.

 

Iz koliko zemalja dolaze izlagači, što će po vama podići najveću pompu?
Osim dalmatinskih vina na festivalu će se moći kušati i vina iz svih drugih vinskih regija Hrvatske te inozemstva. Ove smo godine odlučili internacionalizirati stvar, pa nam izlagači dolaze još iz 6 drugih zemalja: Francuske, Italije, Slovenije, Mađarske, BiH te Makedonije.

Tko su zvijezde festivala?
Manifestacija Zvijezde kuhinje će, 24.04. ugostiti slijedeće chefove u ovim restoranima:
Andrej Barbieri (Bevanda) u restoranu hotela Radisson Blu.
Zdravko Tomšić (Draga di Lovrana) u restoranu Adriatic Grašo.
Deniz Zembo (Le Mandrać) u vinskom baru Zinfandel.
Bobo Čimbur (Baltazar) u restoranu Zrno soli.
Tomislav Nikšić (Hilton Double tree) u restoranu Kadena.

 

Gdje se mogu saznati svi detalji, nabaviti karte, naći informacije o smještaju?
Sve potrebne informacije mogu se naći na jednome mjestu, našoj web stranici www.dalmacijawineexpo.com. Tu možete naći detaljan program događanja, akreditirati se, rezervirati svoje mjesto za predavanja i radionice, pronaći smještaj te sve druge potrebne informacije.

 

Zašto bi čitatelji portala punkufer.hr morali doći u Dalmaciju na Wine Expo?
Zato što je Dalmacija Wine Expo nezaobilazno mjesto svakog istinskog ljubitelja vina i gastronomije, jer možete saznati što je novo na vinskoj sceni, educirati se ili jednostavno uživati u vrhunskim vinima i pritom se dobro zabaviti. Vidimo se u Splitu, 24. i 25.04. te u Makarskoj 01. i 02.05.!

Vidimo, živjeli!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju