Zadivite ljepšu polovicu i pripremite joj večeru za pamćenje. Napomena za nju i njega: Barem ovu večer zaboravite kalorije i prepustite se užitku - donosimo vam pobjednički meni. Vi trebate 'samo' kuhati!

Zadivite ljepšu polovicu i pripremite joj večeru za pamćenje. Napomena za nju i njega: Barem ovu večer zaboravite kalorije i prepustite se užitku - donosimo vam pobjednički meni. Vi trebate 'samo' kuhati!

Lagano predjelo (s predumišljajem)
Kamenice

1/2 žličice ulja uljane repice
1 žličica papra u zrnu
1/8 žličice soli
2 žličice na sitno narezanog luka (kozjaka)
1/2 šalice jabučnog octa
1 žlica narezanog svježeg vlasca
6-8 svježih kamenica

U maloj tavi zagrijte ulje. Dodajte papar u zrnu i pržite ga oko 5 minuta dok ne pusti aromu. Izvadite na dasku za rezanje da se hladi. Dnom tave ili batom za meso ravnomjerno usitnite papar. Stavite u zdjelicu zajedno sa solju, lukom i octom. Dobro promiješajte i pustite da odstoji najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Umak će s vremenom potamniti. Kamenice očistite i ostavite u njihovoj ljusci. Rasporedite ih na tanjur za posluživanje i čuvajte u hladnjaku. Prije samog posluživanja prelijte kamenice s pripremljenim umakom i ukrasite vlascem.

Glavno jelo
Janjeći kotleti u umaku od crnog vina

Iako je janjetina sama po sebi puna okusa, slatko - kiseli umak je razlog zbog kojeg ovo nećete prestati jesti dok tanjur ne bude prazan. Umak se kuha samo nekoliko minuta, a u njega ide sok od šipka, vino, temeljac, balsamico, timijan i med.

Janjeći kotleti (broj ovisi o tome koliko vi i vaša draga možete pojesti, max. 12)
Sol i papar
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
1/2 šalice soka od šipka
1/4 šalice suhog crnog vina
1/4 šalice temeljca
1-1/2 žlica acc. balsamica
1 žlica majčine dušice
1/2 žlice meda
2 žlice maslaca

Kotlete začinite solju i paprom. Zagrijte maslinovo ulje. Pecite kotlete dok ne porumene, za medium rare po dvije minute sa svake strane, za medium po 3. Stavite ih na pladanj i prekrite folijom. U tavi ostavite 1-2 žlice masnoće. Dodajte luk i pirjajte dok ne porumeni. Dodajte sok od šipka, vino, temeljac, ocat, majčinu dušicu i med te kuhajte miješajući, dok se tekućina ne reducira na pola. (3 do 5 minuta). Smanjite temperaturu i ubacite maslac. Po potrebi zasolite i popaprite.

Prilog
Pirjani krumpir s timijanom

Krumpir
Timijan
3-4 žlice maslaca

Ovdje možete improvizirati. Umjesto timijana ubacite neku svoju omiljenu biljku poput ružmarina, umjesto maslaca maslinovo ulje, a za bogatiji okus kuhajte krumpir u pilećem temeljcu umjesto u vodi. Ostavite krumpir cijeli ako je manji od 1 cm u promjeru, prepolovite ga po duljini ako je deblji. Rasporedite krumpire u jednom sloju u tavi. Između krumpira rasporedite timijan i maslac. Posolite i posipajte mljevenom paprikom. Prelijte vodom ali tek toliko da pokrije krumpir. Kuhajte na laganoj vatri 25 minuta. Ako voda ispari, slobodno dodajte još u toku kuhanja. Izvadite krumpir na tanjur. Preostalu tekućinu kuhajte još 5-8 minuta, uklonite timijan. Ako želite bogatiji umak, dodajte još maslaca. Prelijte umak preko krumpira i poslužite odmah.

Ako su kamenice imale željeni učinak, do deserta nećete ni stići, ali evo jedan na brzinu.

Voćna salata s kokosovim puslicama

Kiwi
Mango
Naranča
Ananas
Sok od naranče i limete
Šećer (po izboru)
Marakuja
Kokosove puslice i kandirano voće za ukras

Voće izrežite i pomiješajte. Dodajte sok od naranče i limete. U zdjelicama za posluživanje ukrasite puslicama...



A VINO uz večeru!? Naša preporuka je Trapan syrah, Geržinić malvazija, Buhač merlot, Kosovec pinot... Ili po vašem izboru, kao i glazba... Uživajte!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju