I dok su na našim cestama električni automobili što zbog cijene, a što zbog navika prilično rijedak prizor, na sjeveru starog kontinenta situacija je drugačija. Naime, Kraljevina Danska nedavno je postala zemlja koja ima više postaja za punjenje električnih automobila nego što ima benzinskih crpki!

Podaci su to koje je objavila agencija za energetiku, pa se tako trenutačno u Danskoj nalazi 2030 postaja za punjenje električnih automobila, dok je benzinskih postaja 2028. Ovo „prestizanje“ zapravo je tek simbolično, ali jasno pokazuje kako se Danska i Danci sve više okreću automobilima koji ne zagađuju okoliš.Postaje za električne automobile mogu se naći na 128 raznih lokacija u zemlji, ali najviše ih je u gradovima i na autocestama. S obzirom na to da električni automobili još uvijek ne prevaljuju udaljenosti kao oni na benzin ili dizel, dobra je vijest da auto možete napuniti na mnogim mjestima.

Ipak, valja reći da stanovnici unatoč rastu infrastrukture još uvijek ne kupuju veliki broj električnih automobila. Prema dostupnim podacima, ove su godine prodana 182 takva automobila, ali sa sve većim ulaganjem i razvojem ne treba se uopće bojati da do većeg porasta neće doći vrlo skoro.

U svakom slučaju, nadamo se kako će se u neko skorije vrijeme i na hrvatskim prometnicama početi viđati automobili na struju, jer oni su zasigurno budućnost cestovnog transporta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju