Grupa poznatih turskih slastičara u četvrtak je u sklopu "Gastronomskog summita" u Ankari posjetiteljima predstavila divovsku baklavu tešku više od pola tone.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Mehmet Kanbur, koji je vodio grupu od 14 poznatih šefova, ujedno i predsjednik turskoga slastičarkog lanca dućana "Mado" kazao je da baklava teži 518 kg, što je više nego dvostruko od prethodno postignutog rekorda.

Njihov podvig potvrdio je dužnosnik Guinnessovih svjetskih rekorda koji je putem video veze nadzirao proces nastanka divovske baklave, koji je trajao punih šest mjeseci, prenijela je agencija Anadolija.
 

Baklava, slastica oko čijeg se porijekla spore Turci i Grci, priprema se sa smjesom od pistacija ili oraha, kojom se nadijeva četrdesetak tankih kora te se prelijeva gustim šećernim sirupom.

"Riječ je, naravno o turskom kolaču, dakle o turskoj baklavi", istaknuo je Kanbur.

"Znate da se Turci rađaju uz slatko i umiru uz slatko... To i poručujemo cijelome svijetu: jedite slatko, govorite slatko. Ovaj naš rekord slatka je poruka svijetu. Ne svađajmo se, radije si slatko tepajmo", poručio je turski slastičar.