Grupa poznatih turskih slastičara u četvrtak je u sklopu "Gastronomskog summita" u Ankari posjetiteljima predstavila divovsku baklavu tešku više od pola tone.

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Mehmet Kanbur, koji je vodio grupu od 14 poznatih šefova, ujedno i predsjednik turskoga slastičarkog lanca dućana "Mado" kazao je da baklava teži 518 kg, što je više nego dvostruko od prethodno postignutog rekorda.

Njihov podvig potvrdio je dužnosnik Guinnessovih svjetskih rekorda koji je putem video veze nadzirao proces nastanka divovske baklave, koji je trajao punih šest mjeseci, prenijela je agencija Anadolija.
 

Baklava, slastica oko čijeg se porijekla spore Turci i Grci, priprema se sa smjesom od pistacija ili oraha, kojom se nadijeva četrdesetak tankih kora te se prelijeva gustim šećernim sirupom.

"Riječ je, naravno o turskom kolaču, dakle o turskoj baklavi", istaknuo je Kanbur.

"Znate da se Turci rađaju uz slatko i umiru uz slatko... To i poručujemo cijelome svijetu: jedite slatko, govorite slatko. Ovaj naš rekord slatka je poruka svijetu. Ne svađajmo se, radije si slatko tepajmo", poručio je turski slastičar.