Grupa poznatih turskih slastičara u četvrtak je u sklopu "Gastronomskog summita" u Ankari posjetiteljima predstavila divovsku baklavu tešku više od pola tone.

Mehmet Kanbur, koji je vodio grupu od 14 poznatih šefova, ujedno i predsjednik turskoga slastičarkog lanca dućana "Mado" kazao je da baklava teži 518 kg, što je više nego dvostruko od prethodno postignutog rekorda.

Njihov podvig potvrdio je dužnosnik Guinnessovih svjetskih rekorda koji je putem video veze nadzirao proces nastanka divovske baklave, koji je trajao punih šest mjeseci, prenijela je agencija Anadolija.
 

Baklava, slastica oko čijeg se porijekla spore Turci i Grci, priprema se sa smjesom od pistacija ili oraha, kojom se nadijeva četrdesetak tankih kora te se prelijeva gustim šećernim sirupom.

"Riječ je, naravno o turskom kolaču, dakle o turskoj baklavi", istaknuo je Kanbur.

"Znate da se Turci rađaju uz slatko i umiru uz slatko... To i poručujemo cijelome svijetu: jedite slatko, govorite slatko. Ovaj naš rekord slatka je poruka svijetu. Ne svađajmo se, radije si slatko tepajmo", poručio je turski slastičar.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju