Vožnja uz norvešku obalu uzet će vam otprilike četrdeset sati, a na tom putu morat ćete koristiti i usluge brojnih trajekata kako bi došli na cilj. Naravno, sve je to sjajno ukoliko imate nekoliko tjedana za istraživanje, ali nikako nije zgodno za sve one koji Norvešku planiraju upoznati kroz nekoliko dana.

No, novi projekt koji se planira u zemlji na sjeveru starog kontinenta, mogao bi znatno ubrzati promet. Riječ je o ideji izgradnje podvodnih tunela koji bi trebao ići od Kristiansanda do Trondheima.

Podvodni tuneli bili bi smješteni 30 metara ispod razine vode, a skraćivali bi putovanje od jedne do druge destinacije za pola. Konstrukcije ispod površine najviše bi mogle smetati brodovima, oštetiti netaknute površine, pa inženjeri tek trebaju pronaći način za postizanje maksimalne razine sigurnosti u tunelima.

Što god bilo s ovom idejom, ona se neće tako skoro realizirati. Naime, norveške vlasti najavile su da bi se projekt trebao završiti do 2035. godine, a stajao bi oko 25 milijardi američkih dolara.

U videu pogledajte kako su Norvežani zamislili ovo prometno čudo na sjeveru Europe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju