Cotopaxi
(ili u prijevodu prijestolje mjeseca) izdiže se na 5897 metara nadmorske visine u Andama, otprilike 50 kilometara od ekvadorskog grada Quitoa. Riječ je o drugoj najvišoj planini u toj južnoameričkoj državi.

1. Zašto je opasan?

Ovaj vulkan često svrstavaju na popis najaktivnijih i najopasnijih vulkana na svijetu. Od 1738. godine naovamo, vulkan je erumpirao više od pedeset puta. No od same lave stručnjake više zabrinjava blizina velikih ledenjaka koje bi erupcija mogla otopiti velikom brzinom te stvoriti muljevite tokove koji bi bili destruktivni za okolna mjesta. Erupcija vulkana iz 2015. godine Erupcija vulkana iz 2015. godine (Foto: Guliver / Thinkstock)
2. Koliko je puta erumpirao?

Posljednja aktivnost Cotopaxija trajala je od kolovoza 2015. do siječnja 2016. godine. Iz sigurnosnih razloga omiljeno alpinističko odredište u Ekvadoru do listopada 2017. bilo je zatvoreno za javnost. No uspon je ponovo moguć, a za one vješte u ponudi su zanimljive alpinističke ture.

3. Zašto ga alpinisti vole?

Prvi Europljanin koji se pokušao popeti na ovu planinu bio je Alexander von Humboldt 1802. godine, no došao je tek do visine od 4500 metara. Vrh Cotopaxija prvi je dosegao geolog Wilhelm Rajss potkraj studenog 1872. godine.

Danas penjanje započinje iz baznog kampa koji se nalazi na visini od 4800 metara. Cotopaxijeva popularnost među penjačima očituje se u činjenici da je riječ o relativno jednostavnom usponu za vješte alpiniste. Uz stručno vodstvo s vulkana se moguće čak i spustiti na skijama. Lagan uspon za vješte alpiniste Lagan uspon za vješte alpiniste (Foto: Guliver / Thinkstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju