New York Times je svrstao Korčulu u popis 52 mjesta koje treba posjetiti u 2016, Huffington Post (američki news i blog portal) je imenovao popularne dalmatinske otoke za popis 30 stvari koje treba vidjeti u Europi prije smrti. CN Traveler (luksuzni i lifestyle magazin za putovanje) je uvrstio Dubrovnik među najljepšim svjetskim gradovima, a portal European Best Destinations je proglasio Zagreb najboljom božićnom destinacijom u cijeloj Europi, piše stranica Privatni smještaj Hrvatska.



Kako god pogledamo, turizam u Hrvatskoj cvate, a na Vama je pravo vrijeme da saznate i zašto. Godina 2015. zabilježila je rekordan broj putnika koji dolaze zrakoplovom u našu zemlju, a zračne luke poput Splita, Dubrovnika i Zagreba su doživjele svoje najbolje godine ikad. Ako su rani letovi (first minute flights) najave i pokazatelji, onda će 2016. biti još i bolja. I ne zaboravite isprobati najzgodniji (i prvi u Europi) način da letite sa obale ovoga ljeta. Europske obalne zrakoplovne tvrtke imaju 15 odredišta u svojoj mreži hidroaviona, omogućujući Vam da uživate u prekrasnom osjećaju letenja ('skakanja') od otoka do otoka.



Ponovno će se većina turizma odvijati na Jadranskoj obali, s beskrajnim netaknutim plažama i više od 1000 otoka. Obalne destinacije poput Rovinja, Pule, Dubrovnika i Splita će ponovno biti hit destinacije, a posjetite i neka druga (sve poznatija) odredišta kao što su Zadar i Šibenik. Obala je svakako i mjesto gdje trebate biti ukoliko ste obožavatelj glazbenih festivala. Ultra Europe u Splitu je jedan od velikih festivala, ali postoji još poznatih festivala za 2016., potvrđujući time rastući ugled Hrvatske kao glavni festival Europe.

I ne zaboravimo ono što se zove raj aktivnosti Hrvatske. Lonely Planet (najveći turistički vodič na svijetu) prošle je godine uvrstio rijeku Cetinu u Dalmaciji kao jednu od svojih najboljih 40 europskih iskustava, avantura koja pruža ziplining, kajak i rafting, aktivnosti poput jedrenja, planinarenja, biciklizam i penjanje po stijenama. Tu sigurno ne postoji spektakularnija obala od dalmatinske, jedna od onih koja je nedavno istaknuta na britanskoj televiziji u popularnoj emisiji Eternal Glory.

Gladni i žedni? Možda je jedna od najvećih hrvatskih atrakcija njegova nevjerojatna raznolika gurmanska scena. Ne postoji nacionalna kuhinja kao takva, ali zato možemo pronaći izvanredne regionalne kuhinje, čiji je fokus svježina proizvoda. Nema supermarketa koji rade 24-7, ali zato postoji sezonska bogata ponuda voća i povrća, kao i bogata (morska) ponuda iz Jadranskog mora.



A raznolikost hrane mora biti popraćena i sa vlastitim vinom. Postoji li bilo koja država u svijetu koja ima 130 autohtonih sorti grožđa, uključujući i onu kao dokaz da je izvorni Zinfandel? Da, dobro ste čuli, Zinfandel dolazi iz Hrvatske, a ako ste ljubitelj vina, onda je možda vrijeme da rezervirate Vaš zrakoplov i doletite u Hrvatsku, kako biste kušali ostalih 129.

Hrvatska je zemlja drevne civilizacije i kulture, dom je impresivnih sedam UNESCO-vih svjetskih baština. Jedan od njih je i polje Starog Grada na Hvaru, koje slavi 2400 godina postojanja u 2016. godini, još jedan pokazatelj dubine hrvatske zanimljive povijesti.

Plaže, kultura, aktivnosti, noćni život i gastronomija - samo pet razloga zbog kojih biste trebali biti u Hrvatskoj 2016. godine, piše portal PSH.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju