Slap Cerinski vir “otkrili” su samoborski planinari 1927. godine. Grupa planinara predvođena tadašnjim predsjednikom Stjepanom Šoićem, skrenula je, vraćajući se iz Japetića, u kanjon potoka Javorec i naišla na deset metara visok slap.Tadašnji kroničari zapisali su da su bili oduševljeni otkrićem, pa su u gostionici Mike Dumića u Smerovišću doznali da se zove Cerinski vir. Ubrzo su planinari uredili staze, označili planinarske puteve i s manje i više uspjeha slijedećih desetljeća održavali prilaze do slapa.

Članovi HPD-a Sv. Patrika uređivali su 2016. i 2017. godine planinarske puteve, izgradili dva mosta, uredili strmi dio planinarskog puta uz slap, markirali nove dionice i postavili putokaze. Tako su radnim akcijama pripremili 90. godišnjicu "otkrića" slapa.

> Počinje nova sezona: Vodič kroz hrvatske škole planinarenja

Uz najljepši slap Samoborskog gorja – Cerinski vir, o devedesetoj godišnjici njegova otkrića u vikendu od 1. do 3. rujna planinari su organizirali likovnu koloniju, otvorili prigodnu izložbu te uz slap stavili ploču o povijesti slapa i izdali novi katalog o slapu, a planinarima na korištenje dali prigodni žig.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju