Naj, naj i naj – Dubai
. Mogli bismo ovako ukratko opisati grad koji je niknuo usred pustinje, jer sve što se tamo gradi stvara se s namjerom da bude najveće, najljepše i najskuplje. Novac u Dubaiju nije problem, a mi vas vodimo kroz 10 zanimljivosti (nažalost ne i fizički) do najviše građevine u povijesti čovječanstva, veličanstvene Burj Khalife!

1. Burj (toranj) Khalifa visoka je nevjerojatnih 828 metara i s nje se, jasno, Dubai vidi kao na dlanu. Kako bi dočarali visinu, recimo da je visoka kao otprilike 3 Eiffelova tornja ili 2 Empire State Buildinga! Kad ste na njoj, sve se zbilja čini minijaturno.

2. Uz to što drži svjetski rekord za najvišu građevinu na svijetu, Burj Khalifa može se pohvaliti s još 6 svjetskih rekorda u svom vlasništvu – najviša samostojeća struktura, zgrada s najviše katova (163), najviši korišteni kat, najviši vanjski vidikovac, lift koji prelazi najvišu udaljenost, najbrži lift (64 km/h). Da, da, ovdje je sve naj.



3. Težina betona odgovara težini 100 tisuća slonova, a težina ugrađenog aluminija teška je kao pet zrakoplova Airbus A380.

4. Zgrada je višenamjenska – ima 30 tisuća stanova, nekoliko hotela, trgovački centar, restorane... Naravno, sve je luksuzno da boli glava.

5. Kao što smo već rekli, ovdje se nalazi najdulji lift na svijetu bez prekida, koji ide od prizemlja pa sve do 140. kata. Vidikovac se nalazi na 124. katu, a do njega vam treba samo jedna minuta. Hm, kad bi barem HŽ bio ovako brz...



6. Vjerovali ili ne, vrh građevine može se vidjeti i s 95 kilometara udaljenosti.

7. U finalnoj fazi izgradnje svaki je dan na zgradi radilo 12 tisuća radnika. Hej, 12 tisuća, to je otprilike jedan cijeli grad veličine Sinja ili Križevaca!

8. Više od 110 tisuća tona betona, 55 tisuća tona željeza i 22 milijuna radniih sati bilo je potrebno kako bi se izgradila Burj Khalifa.



9. Prvi radovi započeli su 2004. s otkopavanjima. Šest godina poslije, u siječnju 2010., Burj Khalifa otvorila je svoja vrata. Hm, možda da ovi iz Barcelone pozovu ljude iz Dubaija da konačno dovrše Sagrada Familiu? Ili da ih mi zovemo za Sveučilišnu bolnicu?

10. I za kraj, cijena. Kako bi rekao Sir Oliver, prava sitnica. Cijeli toranj koštao je 1,5 milijardi američkih dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju